Petak, 19. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Prema ekonomskim očekivanjima Hrvatska najlošija u regiji

20.02.2014.


Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo zabilježila su u veljači najveće pogoršanje među zemljama srednje i istočne Europe (CEE) a slabija su i ona za regiju u cjelini, pokazalo je danas istraživanje njemačkog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

 

 

 

Indeks očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci pao je u veljači za 18,5 bodova, na 5,8 bodova, najnižu razinu od rujna 2012.

 

 

Njemački institut ZEW i Erste Bank izračunavaju indeks na temelju ankete u kojoj sudjeluju stručnjaci na financijskim tržištima. Istraživanje obuhvaća regiju srednje i istočne Europe, koja uz Hrvatsku uključuje još i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku.

 

 

Očekivanja za regiju u cjelini također su pogoršana u veljači, uz pad odgovarajućeg indeksa za 10,9 bodova, na ukupno devet bodova, najnižu razinu od prosinca 2012.

 

 

Uz Hrvatsku, najviše su pogoršana očekivanja za Slovačku i Mađarsku, uz pad odgovarajućih indeksa za 14,3 odnosno 13,5 bodova. Najveće poboljšanje očekivanja zabilježeno je pak u Češkoj, gdje je indeks porastao za 6,6 bodova.

 

 

Ocjena aktualnog stanja u gospodarstvima srednje i istočne Europe ostala je pak u veljači uglavnom nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, uz pad odgovarajućeg indeksa u veljači za 2,8 bodova, na minus 5,7 bodova, pokazuje anketa ZEW-a i Erste Banka.

 

 

Stručnjaci lošije ocjenjuju aktualno stanje u hrvatskom gospodarstvu u odnosu na siječanj, pa

je odgovarajući indeks u veljači pao za 7,4 boda, na minus 68,5 bodova.

 

 

Najviše je pogoršana ocjena aktualnog stanja u gospodarstvu prednjači Turska, s padom odgovarajućeg indeksa za 20 bodova. U ostalim zemljama u regiji stanje se poboljšalo, i to ponajviše u Češkoj, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj, gdje su odgovarajući indeksi poskočili u rasponu od 8,7 do 8,3 boda.

poslovni.hr

Najčitanije (7 dana)

Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor
Plenković u Dubrovniku na središnjem izbornom skupu HDZ-a
DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja