Zbog izuzetno toplog siječnja i prve polovice veljače, mjesec dana ranije od uobičajenog termina šparoge se već mogu jesti. Ljudi se čudE, ali ih vrlo rado beru i konzumiraju, jer znaju da su jako zdrave.
Šparoga ima malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost. Najbogatija je kalijem, zatim fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Šparoge su odličan izvor folata i vitamina C; dobar izvor tiamina i vitamina B6.
Šparogu je ljekovitost proslavila kroz povijest. Naime, u staroj Kini, još 3000 godina prije nove ere, jedna je vrsta šparoge bila vrlo tražena kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i oteklina.
U Francuskoj, koja je ovu biljku poznavala još u doba Rimljana, šparogu su hvalili kao diuretično sredstvo, koje ima čak i moć rastvaranja bubrežnih kamenaca.
Također djeluje kao blagotvorno sredstvo protiv zatvora, preporučuje se slabokrvnim osobama, međutim, najznačajnije je njezino diuretično svojstvo jer pomaže pri otežanom mokrenju.
Sadrži glutation, jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa pronađen u organizmu, koji se koristi za detoksifikaciju karcinogenih elektrofila te za zaštitu stanica od oksidativnog oštećenja, pri tom sprječavajući oštećenja DNA i ostalih makromolekula.
Sva ta svojstva su najjače izražena kod divlje šparoge koja se može pronaći na našem priobalnom području od ožujka do lipnja, ali evo ove godine i ranije.
Iako postoje brojni recepti kako ju pripremiti, za mnoge je najbolje lešo s jajima i maslinovim uljem, te kap octa. Evo recepta:
- šparoge izlomiti na manje dijelove do tvrdog dijela
- u zagrijanu i posoljenu vodu staviti sve dijelove osim samih vrhova, kuhati 10min, zatim staviti vrhove i još kuhati 2-3min
- istovremeno skuhati 2 jaja u tvrdo i kad su gotova narezati ih na kolutiće
šparoge procijediti, i pomiješati s jajima, dodati maslinovg ulja po želji, octa, malo soli , papra i to je to!
Zupskiportal.hr/ chinasoulmate.blogspot.com/