Nedjelja, 14. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

Svaka peta igračka sadrži otrovno olovo

16.10.2013.


Često ne možemo odoljeti kupnji poklona za naše najmilije. Djeca s nestrpljenjem očekuju igračke, a roditelji pri kupnji trebaju dobro razmisliti koje su igračke svojom kvalitetom sigurne i prihvatljive.

S velikim izborom igračaka na tržištu, kako znati koje igračke nisu štetne po zdravlje vašeg djeteta? Prema istraživanju američke kompanije za zdravlje, Ecology Center, svaka peta igračka sadrži olovo. Olovo je otrovno i štetno za zdravlje mozga i nervnog sustava. Štetne plastične igračke otpuštaju takozvane globalne migracije, odnosno u dodiru sa slinom ili znojem ispuštaju otrovne i kancerogene kemikalije (oprez s plastičnim patkicama za bebe).

Evo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom kupovine igračaka;

1. Saznajte koje su uobičajene štetne tvari koje se nalaze u igračkama.

Otrovne kemikalije koje se ne bi smjele pojavljivati u dječjim proizvodima su: brom, živa, olovo, kadmij, antimon, arsen, krom, kobalt, živa, nikal, kositar... Te tvari su alergene, kancerogene ili mogu imati drugi štetni utjecaj na zdravlje, ovisno o koncentraciji i razini izloženosti.
Sastojci od kojih su izrađene igračke bi trebali biti navedeni na etiketi.

2. Provjerite tko je proizvođač i uvoznik igračke.

Birajte uvijek pouzdane i provjerene proizvođače i uvoznike igračaka.

3. Izbjegavajte PVC.

Sjajna supstanca koja se nalazi na većini dodataka na odjeći je polivinil-klorid, ili poznatija kao PVC.
PVC se izrađuje od ostataka plastike i može sadržavati ftalate, supstance koje se dodaju plastici da bi bila fleksibilnija, a na ljude djeluju kao azbest. Dječje igračke koje su napravljene od PVC-a su zabranjene u Europi, a u Americi su ih neke kompanije prestale dobrovoljno proizvoditi. Pa, ipak, igračke napravljene od PVC-a se i dalje masovno proizvode u Kini.
Uvijek tražite oznaku reciklaže za PVC (V3), pa ćete znati jesu li igračke napravljene od nje ili nisu.

 

4. Drvene igračke

Velika opasnost prijeti i od drvenih igračaka koje nisu prošle toksikološko testiranje, iako mnogi roditelji vjeruju upravo drvenim igračkama.
Opasne materije koje se mogu nalaziti u takvim igračkama, kao što su: policiklički aromatski ugljikovodik (PAU), nonilfenol, formaldehid, nikal, organski spojevi s kositrom, mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

5. CE oznaka

CE oznaka pokazuje da igračka zadovoljava sve bitne zahtjeve sigurnosti i zdravlja djece. Stavljanjem CE oznake na proizvod proizvođač jamči da je igračka zadovoljila na testiranjima svim propisanim postupcima dokazivanja sukladnosti u za to ovlaštenim laboratorijima.

6. Boje i krede

Boje i krede su netoksične ako se na etiketi nalazi oznaka ASTM D-4236. To znači da je proizvod toksikološki provjeren.

7. Ne kupujte bižuteriju za djecu.

Nakit za djecu je često izrađen od velikih količina PVC-a. Gumasta vrsta plastike na koju smo se toliko navikli, zapravo je krcata štetnim kemikalijama. Izbjegavajte ogrlice, naušnice, i druge vrste nakita napravljene od jeftinog materijala.

8. Kad kupujete igračku, tražite certifikat na kojem stoji zemlja porijekla.

Uvijek obično stoji i oznaka "tested" da je proizvod odobren od strane agencija za provjeru kvalitete. To znači da je igračka testirana i da je provjereno sadrži li bilo kakve štetne kemikalije.

9. Istražite on-line igračke koje kupujete.

Kvalitetne i bezopasne igračke se obično nalaze na listi specijaliziranih stranica za testiranje kvalitete igračaka; npr. Healthy stuff.

10. I kao i uvijek, ako želite kupiti kvalitetnu igračku, morati ćete potrošiti više novca.

Za rođendane ili blagdane, većina roditelja kupuje jedan veliki poklon uz nekoliko manjih. Po zdravlje je važno odlučiti se za kvalitetu, a ne kvantitetu. Radije kupite jednu igračku ili dvije manje, ali s etiketama ispravnosti. Na taj način čuvate zdravlje djeteta, a i igračke će zasigurno duže trajati.

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
Priča o Brgaćaninu koji je preplovio Atlantik
Policija privela mogućeg piromana iz Mokošice


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja