Petak, 19. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Život žrtava u malezijskom avionu nema svugdje istu cijenu

27.03.2014.


Da se život drukčije cijeni u raznim dijelovima svijeta, nije ništa novo. No u slučaju nestanka leta MH370 to će dobiti i službenu potvrdu jer pravosuđa zemalja iz kojih je239 putnika i članova posade različito tumače odgovornost aviokompanije.

 

 

 

Obitelji nestalih dosad su dobile oko 25.000 kuna od Malaysian Airlinesa za troškove smještaja i hrane dok čekaju rezultate istrage. Čim se materijalno dokaže da se zrakoplov srušio, aviokompanija će, prema međunarodnoj konvenciji, obiteljima isplatiti milijun kuna, neovisno je li kriva za gubitak zrakoplova ili je riječ o “višoj sili”. Tek tada će obitelji pokrenuti privatne tužbe protiv Malaysian Airlinesa za odštetu zbog gubitka članova obitelji. Pravnici predviđaju da će tvrtka isplatiti oko 4,2 milijarde kuna (750 milijuna dolara) odšteta što će nesreću učiniti najskupljom u povijesti.

 

 

 

Koliko će suđenje trajati nitko ne zna jer bi potraga za dijelovima zrakoplova mogla trajati godinama. Primjerice, obitelji poginulih u padu Air Franceova leta 447 iz 2009.još nisu dobile odštete, a neki procesi vezani uz 11. rujna 2001. godine također još traju.

No, kako god bilo, životi većine putnika s leta MH370 vrijediti puno manje od onih iz Sjedinjenih Američkih Država ili Australije.

 

 

 

- Kina, čijih je građana bilo najviše u tom zrakoplovu, puno drukčije tumači odgovornost aviokompanija nego, na primjer, američko pravosuđe. Kineske obitelji dobit će najviše milijun dolara odštete. Možete samo zamisliti kako će reagirati kad saznaju da suAmerikanci dobili do deset puta više. A toliko će dobiti - rekao je Floyd Wisner, američki odvjetnik koji se bavi zrakoplovnim nesrećama.

 

 

U Kini i još nekim zemljama iz kojih su nestali u ovakvom slučaju postoji granica visine odštete koja se može dodijeliti.  U SAD-u, Australiji i zapadnim zemljama te granice nema. Na letu su bila tri Amerikanca, šest Australaca, a bilo je i Kanađana, Francuza... Prema njihovim zakonima, aviokompanije mogu biti kažnjene golemim iznosima, kao što je bio slučaj s rušenjem WTC-a 2001. godine.

 

 

 

Vlasnik tvrtke, koji je u tornju izgubio urede i 600 zaposlenika, nagodio se s American Airlinesom za pola milijarde dolara. Kineski životi će, u ovom slučaju, vrijediti puno manje.

Snimili još dijelova, sumnjaju u pilote...

 

 

Nakon francuskih i kineskih u četvrtak je i tajlandski satelit u južnom indijskom oceanu snimio 300-tinjak sumnjivih predmeta koji bi mogli biti povezani s letom. No tragači su zbog lošeg vremena morali prekinuti potragu. nakon što se saznalo da je pilot Zaharije Shah bio depresivan, policija ga detaljno istražuje.     

 

24sata.hr

Najčitanije (7 dana)

Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor
Plenković u Dubrovniku na središnjem izbornom skupu HDZ-a
DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja