Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica: Vlada na potezu, EU spremna financirati štete od poplava

07.04.2014.


„Očekujem  da će Vlada ovoga puta djelovati promptno, posebice sada kada imamo pisano jamstvo Komisije da će financirati štete stanovnicima područja nastradalih u poplavama i nadam se da se neće ponoviti slučaj kada je zbog nepripremljenosti informacijskog sustava za praćenje EU fondova i zbog inertnosti vladajućih u pitanje došlo čak 150 mil eura“, naglasila je Dubravka Šuica komentirajući odgovor Europske komisije na njezin apel iz veljače za financiranjem šteta stanovnicima koji žive na područjima pogođenim poplavama u Hrvatskoj.

 

               

„Hrvatska mora u skladu s primjenjivim pravilima EU-a o procjenama rizika prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih djelovanjem čovjeka utvrditi prioritete za navedeno sufinanciranje. Očekuje se da će hrvatska nadležna tijela procjenu rizika dovršiti do kraja 2015. To znači da bi se u praksi sufinanciranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u tom području moglo osigurati tek nakon 2015.“, stoji u odgovoru Šuici koji potpisuje povjerenik Komisije Johanes Hahn.

 

 

Šuica je tom prigodom pitala Komisiju i za dostupnost sredstava u EU proračunu koja bi jedinice lokalne samouprave mogle koristiti za prevenciju s ciljem izgradnje nasipa i sustava za odvodnju, na što je također dobila pozitivan odgovor. Komisija je naglasila da je neophodno strateško planiranje kako bi se koristila sredstva iz strukturnih i investicijskih fondova, što u Hrvatskoj trenutno ne postoji.

 

 

„U tu je svrhu potrebno imati strategiju, no ako Hrvatska namjerava ulagati prije dovršetka strategije, prioriteti ulaganja, njihovi očekivani rezultati i pokazatelji morali bi u okviru programa biti dobro definirani i opravdani kako bi se mogli smatrati prihvatljivima za financiranje iz sredstava EU-a“, stoji u zaključku odgovora Europske komisije. 

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja