Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica: Kandidatura Srbije za EU prilika za povrat otuđene baštine i pronalazak nestalih

15.04.2014.


Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su danas o vrlo važnoj temi za Hrvatsku koja se odnosi na povrat nezakonito iznesenih kulturnih dobara s područja država članica Europske unije. Zastupnica Dubravka Šuica još je u veljači tražila pomoć od Komisije pri ubrzanju povrata kulturnih dobara od Srbije koja su otuđena tijekom agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu među kojima su brojne umjetnine iz muzeja, crkava, samostana  te privatnih zbirki.

 

 

"Već sam više puta govorila u Europskom parlamentu da je Direktiva o vraćanju kulturnih dobara loša za Hrvatsku jer ne regulira povrat predmeta otuđenih prije 1993. godine, a znamo da je većina dobara otuđeno iz RH do 1993. Sada kada je Srbija kandidat za članstvo u EU prilika je da reguliramo i riješimo ovo pitanje, ali još je važnije pronalaženje 1665 osoba nestalih u Domovinskom ratu čija sudbina do danas nije poznata", poručila  je zastupnica Šuica u raspravi.

 

 

Vrijedi istaknuti da Direktiva o vraćanju kulturnih predmeta bespravno otuđenih s teritorija države članice EU-a regulira povrat predmeta otuđenih od 1993. godine, no postoji potreba ažuriranja podataka zbog činjenice da je Hrvatska pristupila EU-u naknadno, a također bi bilo potrebno Direktivom obuhvatiti i povrat umjetnina otuđenih tijekom Domovinskog rata i do 1993. godine.

 

 

Prema podacima Ministarstva kulture od 46.191 otuđenog (nestalog, ukradenog) muzejskog predmeta iz 45 hrvatskih muzeja tijekom Domovinskog rata, sukcesijom su od 2001. do lipnja 2011. godine vraćena u muzeje, galerije i crkve samo 25.252 pokretna kulturna dobra i to većinom iz Srbije, a manjim dijelom iz Crne Gore.

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja