Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTOGALERIJA: Pranje nogu dvanaestorici mladih 'apostola': Sloboda služenja u ljubavi

19.04.2014.


Na misi Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 17. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić oprao je noge dvanaestorici mladih čime je u Godini mladih u Dubrovačkoj biskupiji iskazao čast i zahvalnost mladima koji su se jako angažirali u pripremama za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se slijedećeg vikenda održati u Dubrovniku. Dvanaestorica mladih 'apostola' bili su: Mario Cvjetović, Lukša Ficović, Željko Pasković, Božidar Mitrović, Kristijan Čupić, Božo Džamarija, Ivan Krmek, Antun Tomašević, Rudolf Glasnović, Marko Soldo, Pero Čokljat i Andrija Lučić.  

 

 

U otajstvenom slavlju Velikog četvrtka "osobito očarava sloboda s kojom nam Isus daje sebe samoga, i to ne samo u euharistijskoj gozbi, nego i u muci, smrti i uskrsnuću kojima je euharistija trajni sakramentalni spomen," rekao je u propovijedi dubrovački biskup potkrijepivši tu misao evanđeoskim citatima. Smisao i značenje te Isusove slobode, koju on pokazuje cijelim svojim zemaljskim životom, od utjelovljenja kad „sam sebe 'oplijeni' uzevši lik sluge“ (Fil 2, 7) do vazmenog otajstva kad „ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu“ (Fil 2, 8), najbolje dočarava pranje nogu u koje je Isus sažeo sav svoj život i životno služenja iz ljubavi, ali u kojem sažima i životno poslanje svojih učenika.

 

 

 

"Prihvaćanje Gospodinova služenja u ljubavi prethodi našem služenju u ljubavi," nastavio je biskup navodeći primjer Lazarove sestre Marije kojoj je Isus dopustio da mu opere noge. Isus se nije bojao nježnosti jer on je i sam nježni i milosrdni Bog, ustvrdio je biskup, a po njegovom primjeru ni mi se ne smijemo bojati njegove nježnosti prema nama jer on je, kako pokazuje svaki detalj ove svete večeri, nježni Bog. "Dozvoliti mu da nam opere noge, oslobađa nas od naših planova i osposobljuje za njegov plan služenja u ljubavi. Moć slobode se najbolje ostvaruje u služenju i služenje je istinska moć slobode. I jedini učinkoviti put evangelizacije." Dodao je kako sva pastoralna planiranja, trud i briga na kraju ovise o tome koliko je to prožeto služenjem. "I sve nam se može oduzeti, i imovina, i dobra glas, i ljudska prava, može nas se i razapeti kao Krista, ali ne može nam se oduzeti moć služenja u ljubavi jer mi, s Isusom Kristom koji nam noge pere, u svojoj slobodi imamo moć i ono što nam se oduzme, i ono što nam se nametne, pretvoriti u sredstvo služenja iz ljubavi. Mi smo gospodari slobode u služenju iz ljubavi."

 

 

 

Upozorio je kako se sloboda služenja u ljubavi prvo očituje u obiteljskim odnosima, a onda se širi na sve dimenzije života, sva zvanja i zanimanja, sve susrete i odnose. "O njoj ovisi uspjeh braka, ali i odabir životnog zvanja i zanimanja. Na njoj se grade bolji društveni, ali i unutar crkveni odnosi. Sloboda služenja je pokretač svega. Kad nje ima, ima života. Bez nje sve se polako, ali sigurno prepušta kulturi smrti." Njezin nedostatak se najbolje vidi u različitim oblicima egoizma, a njezina prisutnost u različitim oblicima altruizma, u stavljanju sebe u službu drugima iz poslušnosti Bogu i ljubavi prema bližnjima. Vrhunac tog služenja je darivanje života za druge. Jedina moguća sloboda u punom smislu te riječi je ona sloboda koju je gestom pranja nogu i svim onim što ta gesta znači pokazao Krist. A on je dao primjer kojeg, pozvao je biskup Uzinić, trebaju slijediti i njegovi današnji učenici.  

 

Angelina Tadić

 

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja