Utorak, 16. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

Pet dobrih razloga za čestu konzumaciju jaja

21.04.2014.


Jaja se nerijetko nađu na tapeti zbog straha od kolesterola te ih mnogi nastoje izbjegavati. Međutim, činjenica je zapravo da su jaja sjajna, zdrava namirnica koja donosi mnoge prednosti za organizam i cjelokupno zdravlje. Slijedi pet jako dobrih razloga za redovitu konzumaciju jaja, donosi tportal.

 

 

 

Jaja su dobila negativnu reputaciju zbog bojazni od kolesterola, no časopis British Medical Journal piše kako umjerena konzumacija jaja nema loš utjecaj na bolesti srca i moždani udar. Umjerena konzumacija jaja čak blagotvorno djeluje na tijelo. 

 

 

Jaja su jako važna za vrijeme trudnoće. Jaja su prepuna kolina, vitamina B koji je jako bitan za razvoj bebina mozga za vrijeme trudnoće. Također, unos kolina u organizam povezan je s nižim rizikom od mentalnih poremećaja u djece, kao i smanjenim rizikom od Downova sindroma i demencije, piše Huffington Post.

 

 

Jaja mogu pomoći obuzdati želju za hranom u večernjim satima. Konzumacija doručka bogatog proteinima pomaže u obuzdavanju žudnje za hranom kasnije tijekom dana, pokazalo je istraživanje prošle godine. Visoko kvalitetni proteini u jajima pomaže u održavanju sitosti tijekom cijeloga dana. Stoga, ako želite izgubiti nekoliko kilograma ili pak želite spriječiti posezanje za čipsom i slatkišima u večernjim satima, razmotrite naputak da u doručak uvrstite jaja.

 

 

Jaja mogu poboljšati reflekse. Nedavna studija pokazala je kako tirozin, aminokiselina koja se nalazi u jajima, pomaže u jačanju refleksa, a reakcije bilježene na refleksima na koljenima pokazuju kako jaja imaju jači učinak nego placebo. Znanstvenici tvrde da tirozin može pomoći prilikom donošenja brzih odluka u situacijama poput vožnje automobila.

 

 

 

Jaja mogu pomoći u smanjenju rizika od karcinoma. Antioksidansi u jajima mogu pomoći u smanjenju rizika od oboljenja od karcinoma i bolesti srca. Premda kuhanje u jajima smanjuje količinu antioksidansa za pola, ta količina i dalje je jednaka onoj koja se nalazi na primjer u jabukama.

 

 

 

Jaja mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Proteini u jajima mogu pomoći u smanjenju krvnoga pritiska, jer djeluju poput ACE (angiotenzin konvertaze-enzim) inhibitora u tipu lijeka za hipertenziju. Naravno, smanjeni krvni pritisak uvelike umanjuje i rizik od bolesti srca.

 

 

 

Naravno, valja imati na umu da jaja ne morate isključivo jesti za doručak. Tvrdo skuhajte jaja i koristite ih kao određenu vrstu grickalice između obroka. Naime, jaja su izvrstan izvor energije. Takođe, mogu biti i sjajan ručak ili pak večera – pomiješajte ih sa špinatom, lukom, brokulom, šparogama, gljivama ili bilo kojim drugim povrćem i uživajte u sjajnom obroku.

 

 

Međutim, pripazite na dnevni unos proteina. Naime, nedavna studija pokazala je kako proteini životinjskog porijekla povećavaju smrtnost u odraslih mlađih od 65 godina. To, naravno, ne znači da proteine životinjskog podrijetla, poput jaja, treba izbjegavati već prehrana valja biti uravnotežena te bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i proteinima biljnog podrijetla.

 

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
Priča o Brgaćaninu koji je preplovio Atlantik
JOŠ 3 DANA: Novčana potpora Županije za obitelji s četvero i više djece


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja