Subota, 13. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTO: Osposobljavanje postrojbi civilne zaštite općina Župa dubrovačka i Konavle

24.04.2014.


U prostorijama Općine Župa dubrovačka u srijedu je održana obuka postrojbi civilne zaštite opće namjene Općine Župa dubrovačka i Općine Konavle. Radi se o općinama koje su se prve odazvale na Program osposobljavanja postrojbi civilne zaštite opće namjene koji za gradove i općine na području Dubrovačko-neretvanske županije provodi Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik u suradnji s gradskim društvima Crvenog križa.

 

 

Programom su obuhvaćene dvije tematske cjeline -  "Civilna zaštita u sustavu zaštite i spašavanja", u kojoj je pojašnjen sustav zaštite i spašavanju u Republici Hrvatskoj, temeljne zadaće civilne zaštite te prava , obveze i mobilizacija pripadnika civilne zaštite, te "Taktika i postupci postrojbi civilne zaštite opće namjene u mjerama civilne zaštite" , koje im je prezentirao prof. Andrija Raič, stručni savjetnik za prevenciju i planiranje. 

 

 

U sklopu osposobljavanja pripadnici postrojbi upoznati su i s "Osnovama pružanja prve medicinske pomoći" od strane dr. Vicka Mihaljevića iz Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik. 

 


Od ukupnog broja pozvanih pripadnika postrojbi civilne zaštite opće namjene osposobljavanju su se odazvali gotovo svi. Broj pripadnika postrojbi određuje se sukladno procjenama ugroženosti svake pojedine općine, a njihov veliki odaziv ukazuje na visoku motiviranost i ozbiljno shvaćanje uloge pripadnika civilne zaštite temeljenu prvenstveno na humanosti i dobrovoljnosti.

 

 

Pored samih pripadnika postrojbi osposobljavanju su nazočili i predstavnici općina zaduženi za poslove zaštite i spašavanja – pročelnik Boris Pleština iz Općine Župa dubrovačka, te Đuro Bokarica iz Općine Konavle koji su dali i najveći doprinos samom ustrojavanju postrojbi, kao pripremi pripadnika za osposobljavanje.
 

 

Po završenom osposobljavanju voditeljica odjela preventivnih i planskih poslova Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Ana Kordić, svakom je polazniku uručila iskaznicu, dok će im Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja izraditi i Potvrde o njihovoj osposobljenosti za djelovanje u sustavu zaštite i spašavanja. 

 

 

Postrojbe civilne zaštite opće namjene ustrojene su kao potpora za provođenje mjera zaštite i spašavanja sukladno procjenama ugroženosti stanovništva i materijalnih dobara u slučaju prirodnih i ekoloških katastrofa i velikih nesreća na području svake od općina.

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Policija objavila detalje prometne, poginuli brat i sestra


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja