Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Troškovi organizacije Susreta mladih procjenjuju se na oko 2,5 milijuna kuna

30.04.2014.


-  Naš SHKM u Dubrovniku srušio je uvriježene predrasude o neodgovornosti mladih. Na poseban način za to ste zaslužni upravo vi: novinari, fotoreporteri i medijske agencije, koji ste redovito, ažurno i izrazito korektno izvještavali o tijeku odvijanja Susreta, šireći njegovu poruke radosti po čitavoj domovini Hrvatskoj i po svijetu. Vjerujemo kako je za budućnost iznimno važno da vaša uloga bude prepoznavanje i širenje istine kroz dobre vijesti. Pogotovo u onim temama koje su ili nepravedno zapostavljene ili čak većinski neispravno prezentirane. Jedna od njih je svakako tema mladih. Nepravedno smo ih osudili. A otpisujući mlade otpisali smo i vlastitu nadu, jer oni su oni kojima ćemo predati ovaj svijet. Nada u mlade nada je u bolji svijet. A takvu nadu svatko od nas želi imati.



 

Susret o kojem danas s vama govorimo poručuje vam jednu novu, svježu i nedvojbeno istinitu poruku o mladima. Mladi danas itekako znaju cijeniti pozitivne životne vrijednosti. Oni rado slušaju poruku mira, tolerancije, imaju razvijen sluh za brige drugoga, solidarni su i sposobni za istinsku empatiju. Mladi se odazivaju se na angažman za opće dobro, uključuju se u volonterske akcije, nesebični su, ekološki osviješteni, rado pridonose očuvanju prirodnih dobara, mare za kulturno nasljeđe i baštinu predaka. I mi i vi svjedoci smo: mladi danas znaju cijeniti život. Ne dopustite da ova poruka ne prođe u prostor koji zaslužuje.



 

Kazao je to danas na susretu s novinarima dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, zahvalivši se svima za “iskreni i smjeli angažman u širenju ove radosne vijesti, a pri tom ne mogu odoljeti istovremeno vas pozivati da ne stajete na tome. Širite istinite, bitne i dobre vijesti. One su najsnažnije oružje za napredak čovjeka i svijeta.”



 

 

Ana Marčinko, tajnica Susreta kazala je kako se ukupni troškovi organizacije procjenjuju na oko 2,5 milijuna kuna, te, uz ostalo, iznijela niz podataka:


 

SHKM 2014 ugostio je više od 35 000 sudionika koji su na susret stigli iz cijele Hrvatske i dijaspore s ukupno 640 autobusa.  80% sudionika koji su prenoćili na području Dubrovačke biskupije (23.000) bilo je smješteno po obiteljima, a 20% u dvoranama (5.000). Oni koji nisu bili smješteni po obiteljima, bili su smješteni u školskim (7) i sportskim (5) dvoranama, dok je oko 500 mladih boravilo u samostanima i župnim uredima. 3.000 sudionika došlo je s područja Dubrovačke biskupije, od čega se njih 1.640 aktivno uključilo u pripremu i izvedbu Susreta. Preostalih 3.500 sudionika Susretu je prisustvovalo samo jedan dan. Pedesetak mladih hodočasnika iz Vukovara smjestilo se u Biskupskom dvoru u Gospinom polju. U organiziranju smještaja po obiteljima sudjelovale su sve župe naše biskupije, ukupno 61 župa. Osim mladih sudionika Susretu su nazočili i apostolski nuncij u RH, ukupno 15 biskupa te 500 svećenika.

 

 

 

Don Hrvoje Katušić, podpredsjednik organizacijskog odbora Susreta iznio je niz tehničkih podataka, pa je tako naglasio kako je prema podacima DHZ u Dubrovniku u subotu 26. travanja na dan održavanja Susreta, količina oborina iznosila 20.7 litara po metru kvadratnom.

 

- Svaki sudionik SHKMa prosječno je propješačio 4 km, što bi značilo da kada bi zbrojili sve naše korake tog dana, četiri puta bismo mogli okružiti planetu. Za postavljanje pozornice i razglasa Elektrojug Dubrovnik osigurao je 240 kW električne energije a postavljeno je ukupno 2 km energetskih kablova. Uz 300 stupića, bilo je potrebno 2 km pregradne trake da se organizira podjela polja i usmjeravanje sudionika unutar prostora Luke Gruž. Postavljeno je 125 slavina za vodu za sudionike. 130 svećenika dijelilo je pričest na središnjem misnom slavlju.  2.800 sudionika bilo je smješteno na otocima. 9.000 Internet korisnika pratilo je popratne događaje SKHMa putem live-streaminga dulje od 10 minuta, a 14.000 se uključivalo povremeno u stream zapis.


 

Broj volontera koji su se trajno angažirali u pripremi i realizaciji susreta je 1640. Od toga ih je 300 bilo angažirano za regulaciju parkinga autobusa i održavanje reda u prometu, 300 kao redari u luci Gruž, 800 kao domaćini i voditelji autobusa, 100 ih je pjevalo u biskupijskom zboru mladih a ostali su bili po raznim službama unutar pretprogramskih sadržaja.

 

Prvi susret volontera održan je 3. studenog 2013. te se od tada do same realizacije projekta intenzivno radilo na formaciji mladih volontera. Održane su dvije velike duhovne obnove sa 600 i 1000 sudionika, dvodnevni Planinarski križni put sa 600 sudionika, te brojne radionice i edukacije.

 

Na poseban način spominjemo se dvojice naših mladih volontera koji su poginuli u prometnoj nesreći na Božić prošle godine: Luka Tolj i Danijel Sentić.

 

Zahvaljujemo svim volonterima koji su svojim angažmanom omogućili ovaj projekt. Oni su srce dubrovačkog SHKM-a i radost ovog Susreta pripada na poseban način njima, mladima čiji velikodušan i nesebičan angažman ostaje upisan u povijest kao nositelj do sada najbrojnijeg Susreta hrvatske katoličke mladeži, kazao je don Hrvoje Katušić.





 

Don  Petar Palić, predsjednik organizacijskog odbora Susreta zahvalio se svim javnim ustanovama uključenim u projekt,  kao i dubrovačkim hotelijerima i ugostiteljskim objektima.  


 

- Organizacijski odbor SHKMa posebno mora zahvaliti policijskoj upravi koja je angažirala svoje snage kako bi svim sudionicima koji su nam svojim brojnim odazivom ponudili povjerenje omogućila sigurno i mirno sudjelovanje na Susretu, kazao je don  Petar Palić, te se zahvalio i medijskim pokroviteljima među kojima je i Župski portal  

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja