Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Alojzije Stepinac će najvjerojatnije tijekom 2015. godine biti proglašen svecem

30.04.2014.


Blaženi Alojzije Stepinac najvjerojatnije će biti proglašen svetim do kraja sljedeće godine. Otkrio je to za Novu TV kardinal Angelo Amato, pročelnik kongregacije za Kauze svetih.

 

 

 

 

- U siječnju je medicinska komisija dala svoju potvrdu. Postulat je napravio dosje koji će teolozi proučiti 3. lipnja. Liječnici moraju utvrditi može li ovaj čin biti znanstveno objašnjen i u kojoj mjeri, ali većina ih je rekla da se to još ne može znanstveno dokazati. Zadatak teologa je istražiti je li invokacija blaženog Alojzija Stepinca prethodila čudesnom izlječenju i to će se utvrditi 3. lipnja. Dakle, zadatak je teologa provjeriti invokaciju na način da se ona poveže s čudom. Nakon teologa, postulat priprema dosje koji će predstaviti kardinalima i biskupima.

 

 

 

Ako teolozi daju svoje odobrenje, ići ćemo na takozvani uobičajeni skup kardinala i biskupa gdje će se raspravljati kako o znanstvenom, tako i o teološkom dijelu. Ako sve prođe u redu, prefekt odlazi Svetom Ocu zbog dekreta.

 

 

Proces kanonizacije jako je konkretan i detaljan. Nakon što Sveti Otac potpiše dekret, za kanonizaciju se okuplja konzistorij kardinala. Konzistoriju nazoče kardinali koji se u tom trenu nalaze u Rimu i tada Papa objavljuje mogući datum. Budući da vi želite čuti konkretan datum, pretpostavljam da će se do kraja 2015. godine najvjerojatnije dogoditi Stepinčeva kanonizacija. objasnio je kardinal Angelo Amato.

 

 

 

Također je rekao kako je u mlađim danima papa Frano  pratio jako teška i mučna ispitivanja, čak i okrutna, kojima je Stepinac bio podvrgnut tijekom zatočeništva u Krašiću, te naglasio:

 

 

- Oni su iz Argentine pratili ta ispitivanja, molili su se za njega i bili su zapanjeni njegovom snagom te je kardinal Stepinac Papi bio poticaj da ide dalje kroz život. Nakon sinode 2010. godine papa Benedikt je dokumentom Verbum Domini kardinala Stepinca i Edith Stein uvrstio u red svetih. U svakome slučaju, kao što sam rekao u homiliji u Crkvi svetog Jeronima u veljači, sa Stepincem povezujemo dvije velike stvarnosti; jedna je golema ljubav prema njegovoj domovini Hrvatskoj - jako je volio svoju zemlju i htio je biti dosljedan Hrvat. Druga stvarnost, druga važna dimenzija je njegova snaga tijekom mučeništva. I vjernost. Vjernost prema evanđelju, Crkvi, Isusu i Papi.

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja