Subota, 13. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

O vinarstvu u EU-parlamentu

24.10.2013.

U Europskom parlamentu raspravljalo se o budućnosti vinskog sektora u Europskoj uniji. Reformom zajedničke poljoprivredne politike iz 2013. došlo je do važnih promjena, a najvažnije su ukidanje ograničenja sadnje vinove loze i mogućnost provođenja informacijskih i promotivnih kampanja na zajedničkom EU tržištu.

"Vinarstvo i vinogradarstvo u Hrvatskoj  ima bogatu tradiciju, a najveći problem hrvatskim proizvođačima  su  usitnjeni posjedi pa nije lako biti konkurentan. Stoga tendencija proizvodnje vina mora biti usmjerena prema kvaliteti i geografskoj prepoznatljivosti," kazala je Šuica, te naglasila:  -Naši ciljevi su povećanje kvalitete i konkurentnosti kroz nova ulaganja u vinarije i vinogradarske tehnike. Važno je zaštititi izvornost i zemljopisno podrijetlo u svim hrvatskim područjima s posebnim naglaskom na Dalmaciju i poluotok Pelješac.

Kazavši kako dolazi iz Hrvatske, Dalmacije, Hvara i obitelji gdje se tradicionalno proizvodi vino, Plenković je naglasio da se hrvatski vinogradari i vinari prilagođavaju članstvu u Europskoj uniji. -Podržavam reformu vinskog sektora iz 2008. godine koja je razvila koncept zemljopisnog podrijetla te smatram da se europski propisi moraju dosljedno primijeniti i u vezi s odgovarajućom zaštitom hrvatskog Prošeka i hrvatskog Terana.

Plenković je rekao da se proizvodnja vina u Hrvatskoj stabilizirala kao i da postoje značajne zalihe, a hrvatski vinari suočeni su s jakom svjetskom i europskom konkurencijom.

 - Za hrvatske vinare bitno je investirati u suvremenu tehnologiju koja će pridonijeti poboljšanju kvalitete i konkurentnosti hrvatskih vina, te s obzirom na male serije nastaviti s udruživanjem radi zajedničkog nastupa na drugim tržištima, ocijenio je Plenković.

Slijedom konzultacija s hrvatskim vinarima, Plenković se zaključno založio za "zaštitu vinogradarskih lokaliteta koji su u povijesti napravljeni iz kamena i njihovo izuzimanje iz kvota. Riječ je o vinogradima spomenicima gdje se zemlja odmara, a u Dalmaciji ima više od 1000 hektara takvih vinograda". 

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Policija objavila detalje prometne, poginuli brat i sestra


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja