Petak, 19. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

Spomenik dubrovačkim specijalcima u Platu: Budimo svjesni cijene slobode

05.05.2014.


U organizaciji Udruge specijalne jedinice policije „Grof“ Dubrovnik u ponedjeljak je ispred zgrade Interventne jedinice policije u Platu u Župi dubrovačkoj održana se prigodna svečanost otkrivanja spomen obilježja poginulim pripadnicima Specijalne jedinice policije PU dubrovačko-neretvanske.  Bilo je to ujedno i obilježavanje 23. godišnjice osnutka postrojbe.

 

 

 

 

 

 

Na spomenik su uklesana imena: Željko Raguž, Antonio Vatović, Mario Mandić, Ivo Botica, Pero Nenada, Antonio Žaknić, Mario Papac i Nikša Lozo, a upisani su i stihovi pjesme "Mojim prijateljima" pokojnog Srećka Kljunka: „Da vi niste hrabri bili ne bi mi trobojnicu vili.“

 

 

 

 

 

Spomenik je otkrila Jelena Žaknić, kćer poginulog Antonia Žaknića, a Danijela Rašić je pročitala stihove pjesme njenog oca koje je napisao kad mu  je poginuo sin Mario Mandić.  

 

 

 

 

 

Ističući kako je taj spomenik trajni podsjetnik na vrijeme kad je ta jedinica bila osovina časne obrane Dubrovnika koja je bila dužnost i obveza,  predstavnik udruge Grof  Hasib Alibegović "Ale“  je rekao:

 


 

 

 

- Ponosni smo na to vrijeme naših života, neka ovo bude mjesto gdje ćemo u prigodnim obljetnicama čitati imena i prezimena poginulih jer to nisu "bezimene" žrtve. Danas kad je rat gotov okrenimo se budućnosti i budimo svjesni cijene naše slobode. 

 


 

 

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm prenio je okupljenima pozdrave ratnog zapovjednika Mladena Markača, te naglasio značaj i doprinos dubrovačkih Grofova i na drugim hrvatskim ratištima.

 


 

 

Ratni načelnik Željko Sačić vjerovao je u dubrovačku jedinicu specijalne policije, znao je što su sve u stanju napraviti i slao ih je na najteža bojišta jer neprijatelj pored njih nije mogao proći. 

 

 

 

- Kao ratni načelnik slao sam vas na najteže pravce jer ste bili hrabri i vjerovao sam u vas. Sačuvajte zajedništvo koje vas je krasilo i u ratu. Ne smijemo izgubiti vjeru da su sve ratne žrtve bile uzaludne, kazao je ratni načelnik Željko Sačić.

 

 

 

 

Okupljene, a posebno obitelji poginulih dubrovačkih specijalaca, također su pozdravili i načelnik PU dubrovačko-neretvanske Tonči Radibratović, te župan Nikola Dobroslavić. 

Najčitanije (7 dana)

Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor
Plenković u Dubrovniku na središnjem izbornom skupu HDZ-a
DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja