Nedjelja, 14. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

Kako zajednički djelovati na polju zaštite i valorizacije mora i priobalja

07.05.2014.


U dubrovačkom hotelu Adria održan jeprvi sastanak u sklopu kapitalizacije Bolonjske povelje, kroz projekt COASTGAP, u kojem DUNEA sudjeluje kao partner. Bili su prisutni predstavnici brojnih institucije koje na neki način djeluju u smjeru zaštite obale, a među njima i predstavnici Općine Župa dubrovačka.

 

 

 

Projekt COASTGAP rezultat je suradnje na prethodno provedenom projektu COASTANCE, u okviru kojeg su izrađene Smjernice za integralno upravljanje obalnim područjem DNŽ. DUNEA ovaj projekt provodi zajedno s još 14 partnera, nositelj je Regija Lazio (Italija), a ovaj je sastanak upriličen u sklopu kapitalizacije Bolonjske povelje.

 

 

 

Bolonjska povelja (Bologna Charter) je skraćeni naziv za Povelju europskih regija za promicanje zajedničkog okvira za strateške radnje s ciljem zaštite i održivog razvoja sredozemnih obalnih područja. Dubrovačko-neretvanska županija je jedna od 17 regija potpisnica. Obale diljem svijeta suočavaju se s mnoštvom rizika, utjecaja na okoliš, uzrokovanih urbanizacijom priobalja i brzim rastom stanovništva. Sredozemno priobalje je od strane Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, identificirano kao "hot spot" područje, žarište ranjivosti od poplava i erozije obale, što pojačava potrebu za razvojem alata koji mogu olakšati prilagodbu. COASTGAP je projekt kapitalizacije koji se nosi s temom obalnog rizika u mediteranskom bazenu, s ciljem da se održe stvorena partnerstva za veće, buduće projekte.

 

 

 

Učinkovite inicijative nije moguće provesti individualno, tako je i cilj ovog sastanka bio povezivanje institucija koje djeluju na polju zaštite i valorizacije mora i priobalja u našoj županiji, formiranje radne grupe za Integralno upravljanje priobaljem, uz sugestije i prijedloge kako se što učinkovitije nositi s problemima i klimatskim promjenama koje se događaju na našoj obali te kako bi se postigli konkretni učinci.

 

 

Svi sudionici su se tijekom rasprave, koja je uslijedila nakon prezentacija, složili kako je potrebno zajedno djelovati te izrazili spremnost na suradnju. Nužno je, zaključak je sastanka, djelovati integralno kada je riječ o zaštiti obale Mediterana skupa sa svim zemljama u okruženju, a preduvjet za suradnju s drugima je suradnja na lokalnoj razini svih relevantnih institucija.

 

 

 

U uvodnom dijelu sastanka prisutne je pozdravila direktorica DUNEA-e Melanija Milić, prezentaciju o projektu COASTGAP i Bolonjskoj povelji imala je Iva Pozniak iz DUNEA-e, dok je Marina Oreb, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje DNŽ, govorila o Zaštiti i upravljanju krajobrazima na području županije.

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja