Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

U obrani od poplava sudjeluje 670 pripadnika Oružanih snaga RH

22.05.2014.


U obrani od poplava u Slavoniji danas je angažirano oko 670 pripadnika Oružanih snaga RH koji pružaju pomoć stanovnicima poplavom ugroženih područja kao kao i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

 

 

 

U obrani od poplava u Slavoniji danas je angažirano oko 670 pripadnika Oružanih snaga RH koji pružaju pomoć stanovnicima poplavom ugroženih područja kao kao i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ i PZO) koji obavljaju zadaće u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, priopćilo je danas Ministarstvo obrane.

 

 

 

U Županji Hrvatska vojska angažirala je 98 pripadnika HV-a, s 11 vozila i jednim sanitetskim. Angažirano je i 50 pripadnika bojne PZO s četiri vozila, a u tijeku je izmještanje 20 pripadnika inženjerijske bojne u vojarnu Bosut u Vinkovcima s dva terenska vozila.

U Drenovcima je 51 pripadnik bojne PZO preuzeo dosadašnje aktivnosti 86 pripadnika 1. mehanizirane bojne "Sokolovi", zajedno sa šest vozila i jednim sanitetskim vozilom. Na području Gunje i Račinovaca 47 pripadnika Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske s tri amfibijska vozila i čamca, četiri terenca i kombijem, angažirano je na izvlačenju stoke.

 

 

 

U Vrbanji je angažirano 35 pripadnika inženjerijske bojne sa sredstvima inženjerijske bojne, labudicom i s više ostalih vozila i tri čamca. U Posavskim Podgajcima angažirano je stotinu pripadnika bojne "Gromovi" na aktivnostima punjenja vreća s pijeskom, te nadzoru i popravku nasipa.

 

 

 

U Soljanima je angažirano 85 pripadnika bojni "Tigrovi" i "Gromovi", s pet vozila i jednim sanitetskim. U Babinoj Gredi angažirano je pet pripadnika inženjerijske bojne, s više specijaliziranih vozila bili angažirani na aktivnosti utovara i odvoza šute i kamena na prilaznu cestu do nasipa.

 

 

 

Zapovjedništvo za potporu angažiralo je danas 36 pripadnika s 12 vozila, od kojih dvije cisterne i dva sanitetska vozila te tri poljske kuhinje u Otoku, Cerni i Gradištu. Dvije cisterne za dostavu pitke vode angažirane su u Okučanima i vojarni u Vinkovcima. U Okučanima je jučer dostavljeno 7000 litara vode, a za potrebe kuhanja na lokacijama Otok, Cerna i Gradište izdano je 3500 litara vode. U Cerni se u poljskoj kuhinji priprema 400 obroka, u Otoku 600 obroka, a u Gradištu također 600 obroka. Na sanitetskim osiguranjima ukupno je angažirana dva sanitetska tima i jedan epidemiološki tim, koji su raspoređeni u sportskoj dvorani Cerna i vojarni u Vinkovcima.

 

 

Helikoperi HRZ-a također su bili angažirani pa je tako jedan helikopter Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera nastavio pružati zračnu potporu na području Slavonije. Tijekom jučerašnjeg dana, na prostoru Osijek-Županja prevezao 25 vojnika i drugog osoblja angažiranog u zaštiti i sanaciji poplavljenih područja. Polazna slavonska baza ove helikopterske posade su Vinkovci. Letačka posada sveukupno je do danas u zračnoj potpori stanovništvu Slavonije ostvarila 13 sati naleta, pri čemu je prevezla 93 osobe.

 

 

Na području BiH djeluju dva helikoptera tipa Mi-8 MTV, a jučer su djelovali na prostoru Orašja gdje su posade provele u zraku 10 sati i pri tome prevezle 11 osoba i 34 tone tereta, te sudjeluju u sanaciji i zaštiti nasipa.

 

 

 

Od upućivanja u BiH letačke posade HRZ i PZO sveukupno su do danas imale 169 letova s ostvarenih 63 sata naleta, a prevezle su 261 osobu i 90 tona različitog materijala. Polazna baza posada je aerodrom Rajlovac kod Sarajeva, priopćio je danas MORH. 

 

 

Hina

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja