Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

UPOZORENJE! Ova poruka mora se naći u svakom paketu pomoći!

22.05.2014.


Nakon što se stanovnci poplavljenih područja vrate u svoje domove morati će obratiti pažnju na bitna upozorenja liječnika i građevinara. Na nama je da se pobrinemo da upute u što većem broju stignu do evakuiranog stanovništva. Stoga, isprintajte upute i ubacite ih u pakete pomoći. Mala je to gesta koja mnogima može pomoći.

 

- djeca se u kuću ne bi smjela uvoditi najmanje sedam dana nakon povlačenja vode

 

- nemojte nipošto zagrijavati prostor prije nego dezinficirate zidove, grijanje ubrzava razvoj štetnih mikroorganizama. Grijanje prostora radi isušivanja nije ispravno. Dezinfekcija prostora samo grijalicama bez provjetravanja nije korisna.

 

- prije svega vaš dom dobro očistite i dezinficirajte. Kod poplava u kući velika prijetnja je razvoj algi, gljivica i pljesni. Njima je dovoljno svega 48 sati za razvoj, a štete zdravlju izazivanjem bolesti dugo nakon poplava

 

- vodu iz kuća potrebno je ukloniti ispumpavanjem. Iz kuća uklonite i posve bacite tepihe, a dobro je riješiti se i odjeće koja je ostala u poplavljenim kućama.
 

- namještaj od punog drveta, masiva može se spasiti. Namještaj odvojite od mokrog poda aluminijskom folijom. Očistite drvo ili parket i dobro osušite krpama ili ubrusima. Sva sredstva na bazi klora za ovaj postupak nisu preporučljiva. Namještaj od iverice je uništen i njega se treba riješiti jer popravak se ne isplati stoga što je skup.

 

- krevete i tapacirani namještaj najbolje je baciti. Nemoguće ga je očistiti, a može biti izvor opasnih bolesti. Baciti treba i jastuke, prekrivače, deke i svu ostalu posteljinu koja je došla u doticaj s vodom.

 

- laminate treba ukloniti. Ako je poplava trajala satima oni će ionako nabubriti, a brzo micanje omogućit će vam brže čišćenje

- knjige i dokumente dehidrirajte u hladnjaku. Treba ih zamrznuti. Time se vlaga iz papira isušuje, a listovi se lakše odvajaju i zaustavlja se propadanje tinte na papiru. U hladnjaku ih ostavite i do nekoliko tjedana.

 

- pri čišćenju se zaštitite - rukavice, obuća i maske za disanje biti će vam potrebne da biste izbjegli udisanje štetnih kemikalija i mikroorganizama. Ostružite zidove i podove, a za to vam trebaju lopate, četke te usisisivači za vodu. Što bolje skinete slojeve sa zida ubrzati ćete isušivanje i olakšati popravak nakon isušivanja.

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja