Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

USKOK u Hrvatskim vodama

25.05.2014.


Iz Hrvatskih voda izvjestili su kako je policija izuzela svu dokumentaciju vezanu uz ojačanje nasipa kod Rajevog Sela koji je u noći s subote na nedjelju pukao što je dovelo do potopa tog mjesta, Račinovaca i Gunje i zbog čega je evakuirano više od 11.000 osoba s toga područja, dok je, prema službenim podacima, smrtno stradala jedna osoba.

 

 

Iz Hrvatskih voda ne navode odakle je dokumentacija izuzeta, a neslužbeno je potvrđeno kako je riječ o mjerama koje je proveo Uskok.

 

 

Nakon što je nasip puknuo, u javnosti se pojavilo niz teorija o razlozima zbog kojih je do toga došlo, a koje su u pravilu Hrvatske vode svaki put demantirale.

 

 

Da do puknuća nasipa nije trebalo doći potvrdio je i predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji je obilazeći poplavljena područja, u nekoliko navrata ponovio kako traži da se utvrdi zašto je nasip pukao, a krivci odgovaraju.

 

 

Nasip kod Rajevog Sela probijen je u noći s subote na nedjelju, na mjestu zavoja rijeke Save pod gotovo pravim kutem što je, kako se smatra, jedan od razloga zašto je nasip popustio upravo na tom mjestu jer je na njemu bio najjači pritisak savske vode koja je nadirala iz pravca Slavonskog Šamca.

 

 

Riječ je o nasipu koji je obnavljan prije samo četiri godine, a pukao je u dužini 30 metara dok je sada to puknuće dugačko već oko 120 metara. Kolika je bila silina vode koja je urušila nasip pokazuje i podatak da je nasip probijen u dubinu čak 12,5 metara.

 

 

Kako bi se nasip sanirao, u tijeku su pripremni radovi na izgradnji svojevrsnog prednasipa koji bi, kako je jučer u Županji pojasnio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, poput vrata trebao spriječiti novi ulazak vode, a poplavnu vodu ne spriječavati da, kada se za to stvore uvjerti, istekne nazad u Savu.

 

 

Razina rijeke Save nastavila je lagano opadati na cijelom poplavljenom području u županjskoj Posavini. Vodostaj te rijeke kod Županje opada prsoječno za centimetar svakog sata i u 9 sati iznosio je 965.

RTL/HINA

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja