Ponedjeljak, 15. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

SUDSKA BITKA FRANE LUČIĆA: Tražim 17 milijuna sad i 7317 kuna mjesečno. Doživotno

04.06.2014.


Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije, godinu dana je čekao s uplatom predujma za financijsko vještačenje u radnom sporu koji je poveo protiv Republike Hrvatske, Grada Šibenika, DVD-a Tisno i Općine Tisno. U toj parnici na Općinskom radnom sudu u Zagrebu Lučić traži ukupno 17 milijuna kuna na ime neimovinske štete plus zatezne kamate koje teku od ožujka 2009., te doživotnu rentu od 7317 kuna mjesečno, piše Jutarnji list.

 

 

 

 

Upravo je visina tražene rente sporna i zatraženo je da se ispita u kolikoj je mjeri realna.

Na ročištu u svibnju 2013. Lučiću je sud rješenjem naložio da uplati 1500 kuna predujma za vještačenje koje je trebao provesti financijski vještak Ivan Tkalec, no niti nakon tri “opomene” on to nije učinio.

 

 

 

 

Tek na ročištu 22. svibnja ove godine Lučićev je punomoćnik, zagrebački odvjetnik Tvrtko Bilić-Erić sutkinji Idi Vrančić predao potvrdu o plaćenoj obvezi. Ovim odugovlačenjem Lučić se izložio kazni od 10.000 kuna, propisanoj člankom 10. Zakona o parničnom postupku. Naime, člankom se stranke u parničnim postupku obvezuju da poštuju načela ekonomičnosti postupka, a sud da sprečava nepotrebna odugovlačenja.

 

 

 

 

Tužba protiv Republike Hrvatske (konkretno MUP-a), Grada Šibenika, Općine Tisno i DVD-a Tisno datira iz ožujka 2009. U njoj stradali vatrogasac Lučić podastire Radnom sudu dokaze o teškoj životnoj traumi na Kornatima, užasnim ozljedama, fizičkim i psihičkim patnjama i doživotnoj potrebi za tuđom pomoći, posebnom hranom, kao i izgubljenom novčanom dobiti.

Naime, kako stoji u tužbi, Frane Lučić je u trenutku kada ga je zadesila kornatska tragedija bio na putu prema diplomi Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Splitu. Da je na vrijeme diplomirao i zaposlio se kao inženjer računarstva, imao bi plaću od 9500 kuna.

 

 

 

 

S obzirom na to da je nakon tragedije umirovljen i prima mirovinu od 2200 kuna, ispada da mjesečno gubi 7300 kuna. Lučić traži sve zaostatke i doživotnu rentu u tom iznosu, plus dodatke za tuđu skrb i posebnu prehranu.

 

 

 

Ovom tužbenom zahtjevu prethodila su tri manja. U prvotnoj tužbi tražio je od države 2,5 milijuna kuna, a u proljeće 2009. povećao je na 9 milijuna. Nekoliko mjeseci kasnije podignuo je tužbu protiv Grada Šibenika i Republike Hrvatske u kojoj traži naknadu za povredu osobnosti u iznosu od 17 milijuna kuna. Tu su pravnici sukobili svoje stavove. Dio ih je tvrdio da Lučić ne može ništa tražiti od države već isključivo od poslodavca. Ipak, Lučić i njegov odvjetnik ostali su kod posljednjeg zahtjeva, no do okončanja spora proći će još puno ročišta.

 

 

 

 

Tragedija se dogodila 30. kolovoza 2007. godine na otoku Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio tada 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog. U studenome 2010. godine obitelj Frane Lučića dobila je sudsku presudu u Šibeniku kojom je za duševne boli svog sina, brata i unuka obeštećena svotom od 1,140.000 kuna.

 

 

 

 

Općina Tisno i Dobrovoljno vatrogasno društvo Tisno, naime, nisu se na glavnoj raspravi pred Općinskim sudom u Šibeniku usprotivili tužbenom zahtjevu kojim Vilim, Ljubica i Marko Lučić te Marija Frkić potražuju od njih, kao tuženika, upravo toliku svotu.

 

 

IZVOR: Jutarnji.hr

 

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja