Subota, 13. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica pitala Komisiju: Krši li djelovanje Hrvatske radiotelevizije principe slobode medija?

28.10.2013.


„Planira li Komisija poduzeti korake kojima bi se osigurala provedba zakona o slobodi medija u zemljama članicama EU, s ciljem minimizacije utjecaja politike na stručnost i objektivnost informiranja građana putem javnih servisa?“ stoji u pitanju Dubravke Šuice Europskoj Komisiji.

Šuica od Komisije traži da se očituje o potencijalnoj pristranosti nacionalne televizije u Republici Hrvatskoj.

Zakon o HRT-u, kao i „Lex Perković“, izmijenjen je nakon završetka pregovora Republike Hrvatske s Europskom Unijom, a prije ulaska u EU. Tada, 2012. godine, Europska Komisija je novi zakon ocijenila lošijim od zakona iz 2010. godine. Prema starom zakonu biranje vodećih ljudi televizije događalo se uz politički konsenzus parlamentarnih stranaka. Danas saborska većina bira Ravnatelja HRT-a, a saborsku većinu ima ista koalicija koja čini Vladu RH.

„Zoran Milanović tad je još imao žetona za trošenje pa je Komisija pustila da neusporedivo lošiji zakon o HRT-u bude usvojen. Međutim, najveći test vrijednosti svakog zakona je njegova provedba. Evidentan je trend filtriranja i selektivne distribucije informacija koji upućuje na zaključak o kohabitaciji Vlade i visokopozicioniranih zaposlenika državne televizije,“ rekla je Šuica.

„Zato tražim od Komisije da mi odgovori postoji li mogućnost da se ona angažira po pitanju pristranosti i neobjektivnosti nacionalne televizije u Republici Hrvatskoj kako bi građani dobili objektivnu informaciju,  posebno imajući u vidu posljednji izvještaj Europskog parlamenta o Hrvatskoj,“ rekla je Šuica.

U izvještaj iz veljače 2013. godine uvršten je jednoglasno prihvaćeni amandman Tanje Fajon (S&D) u kojem se apelira na hrvatske institucije da osiguraju da će javna televizija biti slobodna od političkih i ekonomskih pritisaka i da povećaju transparentnost njenog rada.

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Policija objavila detalje prometne, poginuli brat i sestra


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja