Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Slavko Linić izbačen iz SDP-a - Podjela stranke?

08.06.2014.


Slavko Linić izbačen je iz SDP-a! Kasno navečer u subotu za njegovo isključenje izjasnilo se 50 od ukupno 97 članova Glavnog odbora. Uz Slavka Linića stalo je 47 članova, što jasno ukazuje na podjelu stranke i sasvim sigurno kriza u SDP-u, nakon jučerašnje maratonske sjednice nije završena nego tek počinje. Na prijedlog predsjednika Zorana Milanovića, izjašnjavanje je bilo tajno. Zanimljivo je da je na glasačkom listiću bila i opcija »suzdržan«, međutim nitko je nije zaokružio, što je samo dokaz više o velikoj podijeli.

 

 

 

 

 

Sjednica je završila tako da je nakon pročitanih rezultata prvo istrčala jedna članica sva u suzama, a svi članovi Glavnog odbora, bez obzira kojoj strani pripadali, izašli su u tišini i tiho se razbježali od novinara. Na strani pobjednika, zbog tijesnog rezultata nije bilo nikakvog trijumfalizma. SDP se raspolovio na Liniću, a ovo je ustvari i jasna poruka šefu stranke da mu je stranka duboko podjeljena. 
 

 

 

 

 

Milanović se praktički ispričao građanima na ovim aferama:

   – Žao mi je što smo terorizirali građane s ovim. Sada ćemo se još ozbiljnije posvetit rješavanju gospodarskih pitanja, kazao je Milanović, koji je odmah nakon objave rezultata izašao iz dvorane. 
   
 

 

 

 

 

 

Nedugo nakon njega izašao je i Slavko Linić, potresen, ali stabilan.

   – Ne, nisam ogorčen. To je odluka stranke i ne mislim raditi protiv svoje stranke. Slavko Linić je uvijek bio uz SDP i ne mora biti član stranke, kratko je prokomentirao rezultate glasovanja te kazao kako neće osnovati svoj klub u Saboru. Na pitanje očekuje li, s obzirom na raspravu, da bi mogao biti raspušten riječki ogranak SDP-a, odgovorio je također vrlo kratko: »To pitajte premijera, koji je pun mržnje«.

 

 

 

 

 

Riječki SDP-ovci bili su vidno konsternirani nakon izlaska iz dvorane.

   – Ovo je Pirova pobjeda. Izgubio je SDP, kazao je Zlatko Komadina, naglašavajući kako je podjela SDP-a sada evidentna te da je jasno da je riječ o »dva SDP-a, o dva svijeta«.

   – Lider ne dijeli stranku, komentirao je ponašanje predsjednika Milanovića. Potvrdio je i dalje da ostaje kandidat za čelnu stranačku fukciju, a na pitanje čiju podršku očekuje, kazao je da ju očekuje od »članova i članica«. No, neće, kaže, tražiti izvanrednu konvenciju jer on »ne ruši, nego gradi«. Na pitanje je li se izjašnjavalo jučer o Liniću ili Milanoviću, kazao je da »Linić tu nije bitan, bitan je karakter upravljanja strankom«. Odbacio je mogućnost da bi riječki SDP mogao biti raspušten jer to bi bio, zaključio je »sumrak SDP-a«. Isto tako, kazao je kao se nije glasalo niti o hrvatskoj Vladi, nego o »vladi stranke«, a »oni koji su u hrvatskoj Vladi, a i u SDP-u, moraju sve činiti da SDP bude jači, a ne da slabi«.

   – Žao mi je da je Linić prešao rubikon, rekao je Komadina, a na pitanje ima li Milanović još legitimitet za vođenje Vlade, rekao je: »Ovo je Vlada SDP-a, a ne jednoga čovjeka«, iz čega se može zaključiti da bi se u stranci moglo postaviti pitanje treba li mijenjati premijera, a ne Vladu.

   – Nema se tu više šta reći. Mislim da sam rezultat govori da su se članovi Glavnog odbora premišljali. Ja sam legalista, poštujem odluku Glavnog odbora, ali mislim da SDP neće biti isti bez Slavka Linića. Ali sutra je novi dan, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji odbacuje bilo kakvu mogućnost raspuštanja riječke organizacije SDP-a jer za to, kaže, nema potrebe. 
   
 

 

 

Pet sati trajala je rasprava o odluci Predsjedništva stranke da se iz SDP-a isključi bivšeg ministra financija Slavka Linića.

 

 

www.novilist.hr

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja