Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

DOBRO JE ZNATI: Ljeto bez mrlja

19.06.2014.


Iako tijekom cijele godine hrana i napitci umjesto u našim ustima mogu završiti na našoj odjeći, ljeti nas pogađa prava invazija različitih mrlja. U doba piknika i roštilja, češće nego inače jedemo na otvorenom i u prirodi, pa nam opasnost od mrlja prijeti sa svih strana. No, na sreću mrljama osim u kemijskoj čistionici možemo doskočiti i sami po principu "klin se klinom izbija". Naime, mrlja od hrane, možemo se vrlo uspješno riješiti hranom, odnosno namirnicama koje uvijek imamo pri ruci, kao što su mineralna voda, limunov sok, ocat i sol.

 

 

 

 

 

 

Brašnom protiv masnih mrlja!

 

 

 

Masne mrlje koje gotovo da su neizbježne ljeti u doba roštilja možete uspješno neutralizirati ako ih odmah pospete sa soli ili (i) natopite mineralnom vodom, a kasnije operete na uobičajen način. U borbi protiv masnih mrlja pomaže i deterdžent za pranje posuđa, ali i osvježavajuće maramice, a sol možete zamijeniti i običnim brašnom, brašnom od krumpira, škrobnim brašnom ili dječjim puderom.

 

 

 

Jednako tako i mrlje od crnog vina odmah izdašno pospite sa soli i natopite sa sokom od limuna, (one od bijelog vina dovoljno je posoliti!), a potom je najbolje da tkaninu operete u sapunici. Mrlje od vina možete odmah potopiti i u vrućem mlijeku, a potom oprati u sapunici. Ako nemate druge mogućnosti, mrlje od crnog vina odmah neutralizirajte mineralnom vodom ili bijelim vinom.

 

 

 

 

Najbolje je da odjeću umrljanu različitim likerima odmah isperete vrućom vodom, dok stare mrlje prije uobičajenog pranja istrljajte destiliranom vodom. Mrlje od piva prije pranja natopite toplim octom razrijeđenim s vodom, a one već sasušene obrišite glicerinom. Kod pivskih mrlja pomaže i čisti alkohol. Mrlje od rajčice i kečapa odmah pospite dječjim puderom te ih nakon što se osuše, iščetkajte, a potom odjeću operite. Pomaže i ispiranje još svježih mrlja ledeno hladnom vodom, a zatim namakanje u otopini glicerina i vode u jednakim omjerima. Odjeću uprljanu rajčicom kasnije operite uobičajeno ili još bolje, ručno u staroj dobroj sapunici.

 

 

 

 

Krumpirom protiv mrlja od voća!

 

 

 

Odjeću uprljanu tvrdokornim, tipično ljetnim mrljama od bobičastog voća, ribiza, borovica, malina i višanja, odmah, dok se još nisu osušile, pospite sa soli ili praškom za pecivo, odnosno natopite ih bijelim octom ili sokom od limuna. Bobičastih, ali i ostalih mrlja od voća, povrća i njihovih sokovamožete se riješiti i ako ih natopite kiselim mlijekom ili jogurtom, odnosno mješavinom ¾ 90% alkohola i ¼ vode. Nakon što se mrlje osuše, odjeću operite na uobičajen način. Primjerice protiv istih mrlja na našoj koži pomaže limun. K tome, protiv mrlja od različitog voća i povrća pomaže i recept naših baka koje su mrlje natopile rashlađenom vodom u kojoj se kuhao oguljeni krumpir, dok su mrlje od špinata naribale prerezanim krumpirom, a potom oprale u sapunici.

 

 

 

 

Mrlje od sladoleda, slastice bez koje ljeto jednostavno nije ljeto, odmah natopite mineralnom vodom, a potom operite. Protiv sladolednih mrlja pomaže i sredstvo za pranje posuđa.

 

 

 

Mrlje od čokolade, pudinga i sličnih slastica natopite mješavinom alkohola i bijelog vinskog octa u jednakim omjerima te ih prije uobičajenog pranja pažljivo otklonite spužvicom. Protiv čokoladnih mrlja pomaže i namakanje u mlakom mlijeku i pranje u sapunici. I na kraju, kako su ljeti neizbježne imrlje od trave, njih, baš kao i mrlje od krvi, nikako nemojte prati vrućom, nego hladnom vodom. Jednako tako mrlje od trave (kao i krvi) možete posuti i sa soli, a zatim oprati u sapunici.

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
SDP objavio kandidate, kakvu poruku šalje Dubrovniku


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja