Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Krediti za male poduzetnike

03.10.2013.


U organizaciji Centra za poduzetištvo u Dubrovniku su predstavljeni kreditni  programi HBOR-a za malo gospodarstvo.

HBOR je kako je istaknula Mira Krneta voditeljica područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju posebnu pozornost posvetio upravo malom i srednjem poduzetništvu, poljoprivredi i ujednačenom razvoju, početnicima, pronalascima, ženama poduzetnicima te poduzetništvu mladih.  
- Kreditni programi za mlade, početnike, žene poduzetnice i za turizam su četiri programa koja je HBOR i do sada radio. Žene poduzetnice smo prošle godine financirali u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta koji nam je subvencionirao kamatnu stopu koja je bila 4 posto, a Ministarstvo je odobravalo subvenciju 2 posto. Sada  je ta subvencija potrošena, i HBOR je nastavio financirati je s 2 posto. Dakle, žene koje su vlasnice više od 51 posto trgovačkih društava i koje vode ta društva. Dakle, možemo ih sufinancirati do 12 godina, do 3 godine počeka, s kamatnom stopom od 2 posto. Dva nova programa koja provodimo su i početnici, stari i novi. Njime financiramo samozapošljavanje početnika do 55 godina starosti koji po prvi put otvaraju društvo ili obrt i ne posluju više od dvije godine. Financiramo ih do milijun i 800 tisuća kuna, a poduzetnik participira s 15 posto, ili do maksimalo 700 000 kuna što financiramo maksimalno bez PDV-a. Rokovi otplate su za program od 700 tisuća kuna do 12 godina otplate,  do 3 godine  počeka, kamata je 4 posto, a subvencija ministarstva iznosi 2 posto. Mladi poduzetnici su osobe do 30 godina starosti koji sebi osiguravaju radno mjesto,  potiču samostalno poslovanje, rok otplate je do 12 godina, rok počeka 3 godine, kamatna stopa 4 posto, a subvencija ministarstva iznosi 2 posto – istakula je Krneta predstavivši i kreditni program za hotelski sektor i ugostiteljstvo.
- On se odnosi za gradnju novih hotela, obnovu postojećih kapaciteta, povećanje kapaciteta, obogaćivanje ponude ili pak podizanje zvjezdica. Iz ovoga su isključeni financiranje apartmana, vila za odmor i usluga točenja pića. No imamo posebnu kategoriju koja se odnosi na zaštićene povijesne jezgre. Tim programom za turizam s rokom otplate od 17 godina, počekom od 4 godine i kamatnom stopom 2,3 i 5 posto možemo sufinancirati prenamjenu starih objekata u suglasju s konzervatorima u turističku ponudu. Tada se ne inzistira da to bude hotelska ponuda, no mora biti poslovna ponuda u turizma, i možemo je sufinancirat sa  75 posto proračunske vrijednosti u navedenim uvjetima – istaknula je. Dodala je je da je u našoj Županiji HBOR sufinancirao oko 1500 pojedinačnih kreditnih zahtjeva s ukupno 4, 4 milijuna kuna.
- Veseli da je najveći iznos za izvozne djelatnosti, odnosno turističke, s više od 90 posto sredstava i to u dijelu hotelskog sektora – zaključila je.

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja