Subota, 13. srpnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Croatia Forum: Europska integracija zapadnog Balkana je važna za Hrvatsku

10.07.2014.


U Dubrovniku se održava 9. Croatia Foruma koji je okupio 18 ministara vanjskih poslova iz EU-a i zemalja regije, drugih visokih europskih dužnosnika, ali i predstavnika SAD-a, Kine, Japana, Rusije i Novog Zelanda.

 

 

 

 


Europska integracija zapadnog Balkana je za Hrvatsku strateški važna jer želi sigurno i stabilno susjedstvo i stoga nam je važno da zemlje koje nas okružuju jednog dana s nama budu za istim stolom u Bruxellesu, izjavili su u četvrtak u Dubrovniku na otvaranju 9. Croatia Forumu čelnici hrvatske države.

 

 

 

 

 

Domaćin Foruma je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) čija je čelnica, ministrica Vesna Pusić, na samom početku jasno dala do znanja koliko integraciju “našeg dijela Europe” smatra važnim za stabiliziranje ne samo regije već i Europe u cijelosti. “Nikoga u 2014. ne treba podsjećati koliko je stablinost jugoistoka Europe važna…stabiliziranje regije pridonosi i stabilnosti Europe”, poručila je Pusić.
 

 

 

Predsjednik Ivo Josipović ponovio je da je ta tema Hrvatskoj strateški važna i bliska. “Viziju ujedinjene i konsolidirane Europe treba održavati vitalnom jer je proširenje mnogo više od geografskog pojma“, dodao je predsjednik. U svom uvodnom govoru podsjetio je da Hrvatska radi na osnaživanju veza i s neeuropskim partnerima. “Hrvatska jest članica EU-a i NATO-a, ali naš pogled seže i dalje“, poručio je predsjednik Republike..

 


 

 

Premijer Zoran Milanović je također ponovio da je u interesu Hrvatske da nam susjedi budu članice EU-a, a posebice BiH s kojom dijelimo najdulju granicu, ali i povijest.
 

 

 

Europski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica kazao je da je politika proširenja donijela sigurnost i stabilnost te da bila „katalizator političkih i društvenih promjena“. „Transformacija je vidljiva diljem regije“, kazao je Mimica i zaključio da bi dugogodišnjo vođenje pregovora o članstvu sa zemljama regije „predstavljalo „političku digresiju“. Kazao je da je ova Europska komisija bila „najbolja prijateljica proširenja“ i izrazio nadu da naredna Komisija neće usporiti taj proces.
 

 

 

Na Forumu uz šefove diplomacija susjednih zemalja, Igora Lukšića (Crna Gora), Ivice Dačića (Srbija), Zlatka Lagumdžije (BiH), Nikole Poposkog (Makedonija), Envera Hoxhaja (Kosovo), Miroslava Lajčaka (Slovačka), Tibora Navracsicsa (Mađarska) sudjeluju i europski diplomati, uključujući europskog povjerenika za proširenje Štefan Fuelea, i specijalnog predstavnika EU-a u BiH Petera Sorensena, te visokog međunarodnog predstavnika za BiH Valentina Inzkoa.

Najčitanije (7 dana)

Otvoren teniski turnir Dubrovnik DUB Bowl
Kakvu je hranu najbolje konzumirati ljeti
Izbornik Tucak objavio imena vaterpolista za Olimpijadu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja