Petak, 19. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica u EU: Porodiljni dopust na popravku

16.07.2014.


Nakon što je uputila javni apel Vladi da nominira i jednu ženu za povjerenicu Europske Komisije, zamjenica člana u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM)  Dubravka Šuica  na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržala je kreiranje nove Direktive o porodiljnom dopustu koja će voditi računa o kompleksnosti i posebnosti država članica EU.

 

„Prijedlog za povlačenje Direktive je temelj za početak nove rasprave jer svih 28 članica razlikuje se po ekonomskoj snazi, ali i po stupnju demografskog razvoja, stoga je pretenciozno očekivati da jedna Direktiva riješi ovo složeno pitanje. Pozivam se i na nastupni govor predsjednika Komisije Junckera koji je rekao da će se baviti velikim projektima, a da će više odgovornosti ostaviti zemljama članicama. Stoga je potreban minimalan zakonski okvir, a ostale odrednice potrebno je staviti u nadležnosti nacionalnih parlamenata“, rekla je Šuica.

 

Podsjetimo, problem je nastao 2010. kada su zastupnici u Europskom parlamentu dopunili nacrt Komisije kojim bi se produžio u cijelosti plaćeni porodiljni dopust sa 14 na 20 tjedana i kojim bi se uvela odredba o zabrani otpuštanja trudnica od početka trudnoće do najmanje šest mjeseci nakon završetka porodiljnog dopusta. No, nakon što je Parlament usvojio nacrt izviješća Direktiva je bila blokirana u Vijeću, stoga se mnogi zastupnici zauzimaju za novi zakonodavni okvir.

 

Zastupnica Šuica europarlamentarcima je navela da plaćeni porodiljni dopust u Hrvatskoj traje šest mjeseci u punom iznosu, a idućih šest mjeseci osigurano je 50 posto plaće te je dodala da se zalaže za zaštitu majki, žena i radnica.   

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
PRAPRATNO: Auto upalo u more, vozač poginuo
UTAJA POREZA: Kružna prevara u Dubrovniku


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja