Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Općine i gradovi od danas trebaju osigurati rasvrstavanje iskoristivog otpada

24.07.2014.


Hrvatski gradovi i općine od danas moraju građanima omogućiti razvrstavanje sedam iskoristivih komponenata otpada - papira, metala, stakla, plastike, tekstila, problematičnoga i glomaznog otpada.

 

 

 

Nakon što je to najavio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na konferenciji za novinare sredinom lipnja i poručio da o odgodi nema govora, inspektori zaštite okoliša obilazili su gradove i općine te će stanje na terenu.

 

 

Zmajlović je rekao da su svi gradovi i općine imali dovoljno vremena i novca da krenu s tim projektima te da će od 24. srpnja do kraja godine prioritet inspekcije biti kontrola uspostave sustava primarne selekcije otpada. Poručio je da će kazne za gradove i općine biti od 100.000 do 300.000 kuna.

 

 

 

"Naravno da ne možemo očekivati da će se do 24. srpnja, kada istječe taj rok, probuditi svi u Hrvatskoj i da će svi gradovi i općine i svi građani imati kante ispred svojih domaćinstava, ispred svojih kuća, ali je vrlo važno krenuti u implementaciju takvih projekata", rekao je ministar.

 

 

 

Smatra da se u velikim gradovima taj sustav ne može uvesti u samo mjesec dana te da za to treba vrijeme, najmanje godinu dana, ali, rekao je, bilo je važno na vrijeme krenuti. Istaknuo je kako su im važni kriteriji da gradovi i općine imaju plan gospodarenja otpadom i da počnu uvoditi sustav, nabave opremu, provedu pilot-projekte, a zatim i potpunu implementaciju.

 

 

 

Objasnio je da je postavljanje "zelenih otoka" početak uspostave sustava, a sljedeća faza je omogućiti građanima ispred kućnog praga odvajanje otpada te da im cijena za odvoz otpada bude formirana tako da glavni kriterij bude količina, to jest obujam otpada. To znači da građani budu financijski motivirani za odvajanje otpada.

 

 

 

Ministar Zmajlović rekao je da će se gradovi i općine nakon 24. srpnja naći u različitim stupnjevima uspostave sustava i bit će onih koji nisu učinili apsolutno ništa i onih koji su krenuli u taj proces.

 

 

 

Podsjetio je da je novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom stupio na snagu 23. srpnja prošle godine te da je potrebno uvesti primarnu selekciju otpada kako bi Hrvatska ostvarila preuzetu obavezu da do 1. siječnja 2015. uvede odvojanje otpada radi njegova recikliranja. Istaknuo je kako je cilj da Hrvatska s 1. siječnja 2020. reciklira najmanje 50 posto komunalnog otpada, a do kraja 2018. u Hrvatskoj je potrebno zatvoriti odlagališta otpada i uspostaviti centre za gospodarenje otpadom, što znači da do kraja 2018. treba uspostaviti cjelovit sustav gospodarenja otpadom.

 

 

 

Ciljevi koji su postavljeni u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom su smanjenje odlaganja i povećanje recikliranja, za što je uvjet uvođenje primarne selekcije otpada.

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja