Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Zbog 'zelene naknade' poskupljuje struja

31.10.2013.


Skupanjem na snagu Uredba o naknadi za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora  energije i kogenreacije, koju je nedavno donijela Vlada, od 1. studenog poskupljuje električna energija kućanstvima.  Ovu naknadu prikupljaju svi opskrbljivači električnom energijom te je prosljeđuju Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE). HROTE temeljem ugovora s povlaštenim proizvođačima isplaćuje naknadu za električnu energiju isporučenu u mrežu iz elektrana kao što su primjerice sunčane i vjetroelektrane, bioplinske i druge elektrane koje koriste obnovljive izvore primarne energije.

S obzirom da je Uredbom iznos naknade povećan s 0,5 na 3,5 lipa po kilovatsatu, mjesečni trošak za električnu energiju od 1. studenog 2013. za kupce kategorije kućanstvo, s prosječnom potrošnjom od 3.100 kWh godišnje mjesečni račun će biti veći za 8 kuna

Kako je standardno obračunsko razdoblje za kupce kategorije kućanstvo definirano kao šestomjesečno, HEP - Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) će za svakog kupca, sukladno Općim uvjetima za opskrbu električnom energijom, procijeniti količinu isporučene električne energije do i poslije dana promjene iznosa Naknade, te u idućem obračunu primijeniti odgovarajući iznos Naknade. U postupku procjene HEP ODS će koristiti i očitanja koja su kupci dostavili početkom mjeseca listopada, kada je smanjena cijena električne energije.

Kupci koji to žele, mogu i sami očitati te do 10. studenog 2013. dostaviti HEP ODS-u stanje brojila na dan 1. studenog 2013. Očitanje brojila kupci mogu dostaviti putem internetske aplikacije Moj račun, potrošačkog telefona Elektrojuga, besplatnog govornog automata za kupce broj 0800 0555 ili izravno u prostorima Elektrojuga.

Temeljem procijenjenog stanja i dostavljenih očitanja stanja brojila, HEP ODS će razgraničiti potrošnju, što će kupcima biti vidljivo u idućem redovnom obračunu, pri čemu im se neće slati zamjenske uplatnice.

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja