Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTO: Brgat bogatiji za dva trajna umjetnička djela, krunica subotom

30.07.2014.


Brgat je bogatiji za dva umjetnička djela. Od feste svete Ane mogu se pohvaliti prekrasnim trg om ispred crkve svoje zaštitnice s kipom Gospe, djelo Lovra Jakšića, te oltarnim mozaikom, koji je rad slikara Luke Petrača. Te je radove na blagdanskoj svetkovini blagoslovio dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić.

 

 

 

 

Glavni inicijator tih radova svakako je župnik don Robert Čibarić koji o pripremama i suradnji s umjetnicima kaže:

 

- Pripreme su tekle vrlo jednostavno jer su se umjetnici pokazali kao jednostavni a profesionalni ljudi. Nije im prioritet bio novac nego ljubav prema stvaralačkoj umjetnosti što potvrduju njihova ostvarena djela. Apsida crkve sv. Ane mi se cinila idealnim prostorom za ostvarenje remek djela koje je ovjekovječio mladi akademski umjetnik Luka Petrač. A kada je akademski kipar došao na Brgat dao sam mu jednostavan zadatak da napravi nešto što će privlačiti ljude kao što ih Rim privlači. I tako smo došli do ideje minijaturne replike Trga sv. Petra u Rimu i da umjesto obeliska bude slavoluk s originalnim Gospinim kipom iz razloga sto su vjernici naših krajeva izuzetno pobožni prema Blaženoj Djevici Mariji.

 

Gospin kip i trg pored brgatske župne crkve mogao bi svakako postati jednog od bitnijih hodočasničkih mjesta dubrovačkog kraja, a želja don Roberta Čibarića je i da to mjesto molitve za sve vjernike. 

 

 

- Razmisljajući o svemu lijepom što smo proživjeli ovih dana slaveći 100. obljetnicu izgradnje nove crkve sv. Ane poželio sam da svake subote molimo krunicu pred blagoslovljenim kipom! Dragi vjernici Brgata! Pozivam vas ove subote i stare i mlade na molitvu krunice uz Gospine pjesme s početkom u 21 sat! Nakana je puno i iznesimo ih nebeskoj majci Mariji! Dodjite bez straha bit će nam divno duhovno iskustvo! Poziv je otvoren svima izvan Brgata jer prema iskustvu Crkve, kao i prema nedavnoj preporuci pape Franje, molitvom postizemo sve u zivotu! Molimo za mlade, stare, bolesne, djecu, obitelji! Dodjite u sto vecem broju!, poručuje župnik Brgata i Postranja don Robert Čibarić.

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja