Utorak, 16. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

Nova prijetnja čovječanstvu: Tigrasti komarci šire virus koji izaziva trajnu bol

06.08.2014.


- Zbog širenja tigrastih komaraca, i Europa je pod rastućim rizikom zaraznih bolesti koje prenose ovi insekti, a donedavno su se javljale samo u tropskim i suptropskim krajevima Afrike, Azije i Bliskog Istoka. Virus chikungunya, karakterističan za prostore središnje Afrike, pojavio se u SAD-u, a u Francuskoj je ove godine zabilježeno 475 slučajeva oboljelih osoba koje su se virusom zarazile izvan Europe.

 

 

 

 

Prvi puta u Floridi su registrirana dva slučaja zaraze koja nisu uvezena iz drugih dijelova svijeta, već su ih izazvali komarci na tom području. Virolozi upozoravaju da bi se virus, koji proteklih nekoliko tjedana hara Karibima, mogao raširiti SAD-om i Europom. Na karipskom je otočju samo u zadnjih tjedan dana zabilježen porast broja zaraženih za 24 posto, a ove je godine virusom chikungunye u tom dijelu svijeta zaraženo gotovo pola milijuna ljudi.

 

 

 

 

Simptomi su zaraze virusom chikungunya slični gripi, no osim visoke temperature, glavobolje, slabosti, bolova u mišićima i zglobovima, javlja se i osip. Lijeka protiv ovog virusa nema, pa se zaraženi liječe simptomatski, snižavanjem temperature. 
 

 

 

Iako je smrtnost niska i kreće se ispod jedan posto oboljelih, svima koji odlaze u zemlje visokog rizika preporučuje se zaštita od uboda komaraca kakva se ionako primjenjuje zbog malarije i drugih bolesti koje prenose tropski komarci.

 

 

 

Pogođena je i Dominikanska Republika, s više od 250.000 oboljelih. Virus se proširio i Haitijem, Venezuelom, Gvajanom i drugim državama Srednje Amerike. Smrtni su slučajevi rijetki, ali je od chikungunya virusa dosad ipak umrlo 26 osoba, a u mnogim slučajevima kod oboljelih se javlja trajna bol. 
 

 

 

Posjetitelji ovih zemalja mogu prenijeti zarazu u druga područja na kojima obitavaju tigrasti komarci. Upravo ova vrsta komarca prisutna je u većini država SAD-a i Europe, pa su šanse za pojavu ovog virusa na našem području realne, kažu stručnjaci.

 

 

 

 – Teoretski, potencijal širenja virusa chikungunye u Europi je velik. Tigrasti komarci udomaćili su se u Hrvatskoj i čitavom mediteranskom bazenu, ali i sjevernije, primjerice u Švicarskoj ili Belgiji. Ako tu doputuje dovoljan broj zaraženih ljudi, s visokom razinom virusa u krvi, taj se virus putem komaraca može prenijeti na druge ljude – objašnjava Bernard Kaić, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). 
 

 

 

Jedna je manja epidemija chikungunye zabilježena u Italiji 2007. godine, kada je bilo više od 200 zaraženih. U Hrvatskoj je, kaže Kaić, bilo sumnji u pojavu tog virusa, ali su laboratorijski testovi bili negativni.

 

 

www.novilist.hr

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
Priča o Brgaćaninu koji je preplovio Atlantik
JOŠ 3 DANA: Novčana potpora Županije za obitelji s četvero i više djece


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja