Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Milanović u Cavtatu s premijerima Albanije, BiH i Crne Gore

24.08.2014.


Hrvatski premijer Zoran Milanović održat će u ponedjeljak u Cavtatu radni sastanak sa svojim kolegama iz BiH, Albanije i Crne Gore, na kojemu bi se, među ostalim, trebalo razgovarati o regionalnoj suradnji i potencijalnim zajedničkim projektima uoči konferencije o zapadnom Balkanu koju u četvrtak u Berlinu organizira njemačka kancelarka Angela Merkel.

 

 

 

 

 

Milanović će s predsjednikom albanske vlade Edijem Ramom, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom i predsjednikom vlade Crne Gore Milom Đukanovićem imati radni ručak u restoranu Leut u Cavtatu.

 

 

 

 

Kako se očekuje, predsjednici vlada trebali bi razgovarati o suradnji na zajedničkim gospodarskim i prometnim projektima, osobito na dovršetku Jadransko-jonske autoceste koja bi preko Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije trebala povezati središnju i zapadnu Europu s Grčkom.

 

 

 

 

Njemačka kancelarka Merkel upozorila je uoči sastanka s predstavnicima zemalja jugoistočne Europe, što će se u četvrtak održati u Berlinu, da europska perspektiva, šansa priključenja Europskoj uniji, potiče na zajedništvo i na razvoj tih zemalja.

 

 

 

 

"Nakon što je savezna kancelarka pred nekoliko tjedana, 15. srpnja u Dubrovniku sudjelovala na sastanku na vrhu država zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brijuni, sad će ugostiti zajedno s ministrom gospodarstva (Sigmarom) Gabrielom i vanjskih poslova (Frank-Walterom) Steinmeierom šefove vlada, ministre vanjskih poslova i gospodarstva šest država zapadnog Balkana te Hrvatske i Slovenije", priopćila je njemačka vlada.

 

 

 

 

U video poruci objavljenoj u subotu, Merkel je upozorila na perspektivu što ih zemlje jugoistoka Europe imaju glede članstva u EU, što ih, prema njezinim riječima, potiče na razvoj unutarnjih struktura ali i na uzajamnu suradnju.

 

 

 

 

Cilj berlinskog sastanka, prema priopćenju njemačke vlade, jest razmotriti otvorena pitanja u razdoblju od više godina i dati nove impulse za njihovo rješavanje. Pri tome je riječ u prvom redu o uzajamnoj suradnji tih država i o pitanjima njihova približavanja Europskoj uniji.

 

 

 

 

U video poruci uoči sastanka, govoreći o motivima njegova sazivanja, Merkel je podsjetila na 100. obljetnicu izbijanja Prvog svjetskog rata.

 

 

 

"Što se može učiniti osim podsjetiti se? Kako možemo oblikovati budućnost?", upitala se Merkel i rekla kako je njezina vlada došla na ideju da sve te države pozovo zajedno kako bi ih upozorila da je suradnja danas važnija od konfrontacije, unatoč "čitavom nizu sukoba" koji još postoje.

 

 

 

 

Prema njezinim riječima, važno je da sve te države imaju "europsku perspektivu", da imaju šansu postati članicama Europske unije. Pri tome je podsjetila da tempo pristupa Hrvatske ne mora biti mjera budućih pristupa Uniji: Važna će biti volja i mogućnosti zemalja kandidata.

 

 

 

 

Svaka od tih zemalja mora stvoriti pretpostavke za pristup EU, naglasila je kancelarka, pri čemu je posebno naglasila pitanja strukturnih reformi, pravnu državu, borbu protiv korupcije i transparentne strukture.

 

 

 

 

Uz predsjednike vlada, ministre vanjskih poslova i gospodarstva Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije te Njemačke na sastanku u Berlinu sudjelovat će i predstavnici Hrvatske i Slovenije te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja