Četvrtak, 27. siječnja 2022.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Konavoski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Vjernici Konavala na beatifikaciji don Miroslava Bulešića

03.10.2013.


Vjernici župe sv. Nikole iz Čilipa predvođeni župnikom don Josipom Barišićem hodočastili su u Pulu na proglašenje blaženim don Miroslava. Njima se pridružilo i nekoliko vjernika iz drugih konavoskih župa te iz župe sv. Petra Boninovo.

Na veličanstvenom slavlju u pulskoj areni koje je predvodio Papin izaslanik kardinal Angelo Amato sudjelovali su svi hrvatski biskupi, biskupi iz susjednih zemalja, redovnički poglavari, te više od 670 svećenika.

Kardinal Amato svečano je pročitao apostolsko pismo pape Franje i proglasio vlč. Miroslava Bulešića blaženim. Nakon čitanja bule na latinskom i na hrvatskom jeziku otkrivena je velika slika Miroslava Bulešića. Relikvijar novoga blaženika, tkanina natopljena krvlju, na liturgijski prostor donio je blaženikov brat Josip Bulešić.

Miroslav Bulešić (Čabrunići, Svetvinčenat, 13. svibnja 1920. – Lanišće 24. kolovoza 1947.) je osnovno obrazovanje stekao u Juršićima, srednjoškolsko u sjemeništima u Gorici i Kopru dok je filozofiju i teologiju studirao u Rimu na sveučilištu “Gregoriana”. Stradao je u kolovozu 1947. dok je pratio delegata Sv. Stolice dr. Jakoba Ukmara, koji je dijelio sakrament krizme. Na krizmi u Lanišću komunisti su napali don Miroslava u župnoj kući i izboli ga nožem u grlo. Preminuo je od rana. Nije bilo dopušteno da bude pokopan u svojoj rodnoj župi u Svetvinčentu, nego je pokopan u Lanišću. Tek je 1958. njegovo tijelo preneseno na groblje u Svetvinčenat, a 2003. godine u posebnu kriptu u zidu župne crkve u Svetvinčentu. Počinitelji zločina i inicijatori ubojstva su dobili smiješno male kazne, za razliku od osoba koje su pokušale spriječiti zločin, koje su dobile višegodišnje zatvorske kazne.

 

Najčitanije (7 dana)

Zbog Facebook komentara protiv policije, Dubrovčanin zadržan na granici kako bi mu uručili prekršajnu prijavu
ŽUPANIJA: Ne planira se izgradnja još jedne škole u Župi
Nemojte je bacati: Evo za što sve možete iskoristiti koru od naranče


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja