Nedjelja, 10. prosinca 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Kiše će smanjiti urod maslina, grožđa i jabuka

11.09.2014.


Ekstremno velika količina oborina imat će velikih posljedica na urod poljoprivrednih kultura, koje su ugrožene biljnim bolestima i štetnicima kojima pogoduje velika vlaga.  Česte i obilne oborine te sati vlaženja biljnih organa uzrokovali su intenzivniju pojavu biljnih bolesti u uzgoju voća tijekom cijele vegetacijske sezone i zbog povećanog broja zaštita poskupili samu proizvodnju. Značajno umanjenje uroda i kvalitete bobičastog i koštičavog voća u fazi dozrijevanja uzrokovala je trulež plodova (Monilinia), a njenu pojavu povezujemo upravo s čestim i obilnim kišama

 

 

 

Vrlo velika količina kiše tijekom kolovoza i prva četiri dana rujna (više od 270 l/m2) dodatne će probleme stvoriti proizvođačima jabuke – naše dominantne voćne kulture. Često i dugotrajno vlaženje plodova jabuka u fazi dozrijevanje omogućiti će pojavu krastavosti i truleži plodova jabuka pred berbu te umanjiti kvalitetu i otežati čuvanje plodova u hladnjači. Iznimno velika količina oborina koja je pala u posljednja dva tjedna stvorila je dodatne probleme u voćnjacima nizinskih područja sa slabije propusnim tlom. U mnogim voćnjacima voda se zadržala i nekoliko dana što može pogodovati širenju raka korijenovog vrata (Phytophthora cactorumu), a simptomi u vidu sušenja i intenzivnijeg propadanja stabala biti će vidljivi tijekom narednih (osobito sušnijih) sezona. Zbog toga voćarima preporučamo da, što je moguće ranije, ispuste i uklone vodu koja stoji u poplavljenim voćnjacima.

 

 

 

Preporuka proizvođačima jabuka

 

Voćarima preporučamo da svakako prije berbe kasnijih sorata jabuka namijenjenih za skladištenje obave tretiranje pripravkom Bellis DF poštujući karencu koja za plodove jabuke namijenjene skladištenju u hladnjači iznosi 7 dana.

 

Autor: mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, dipl. ing. agr.

 

 

 

 

Voćarstvo – Mediteran

 

 

I na području Mediterana zabilježena je količina oborina značajno veća od višegodišnjeg prosjeka, te se i ovdje bilježi značajno umanjenje uroda i kvalitete bobičastog i koštičavog voća u fazi dozrijevanja, uzrok je trulež plodova (Monilinia).
U proizvodnji mandarina uočena je tijekom vegetacije jače pojava tiripsa (što se može povezati s blagom zimom 2013/2014.) U posljednjih nekoliko dana na mandarinama sorte Zorica rana uočena je jača pojava smeđih pjega na plodovima čija daljnja jača pojava može znatno umanjiti tržišnu vrijednost plodova.

 

 

 

Maslinarstvo

 

 

Obzirom na veliku količinu oborina na cijelom uzgojnom području masline, u početku ove vegetacijske sezone bilježimo jak intenzitet gljivične bolesti Spilocaea oleaegina (Paunovo oko) koja je na pojedinim lokalitetima, gdje nije obavljena primjerena zaštita, uzrokovala totalnu defolijaciju.
Navedeni vremenski uvjeti, uz tuče lokalnog karaktera, pogodovali su širenju i novim infekcijama bakterijskim rakom – Pseudomonas savastanoi, što je najveći problem u mladim maslinicima u kojima se jako zaražena stabla i uklanjaju.
Maslinin moljac - Prays oleae, bilježi intenzivan let poglavito generacije ploda čije posljedice uočavamo u zadnjoj dekadi kolovoza u vidu masovnog otpadanja ploda.
S obzirom na povoljne uvjete za razvoj maslinine muhe – Bactrocera oleae, bilježimo štete uzrokovane napadom prve generacije, one se intenzivno povećavaju zbog velike brojnosti druge generacije, s daljnjom tendencijom rasta.
Vezano uz biološki ciklus maslinine muhe i njenih predatora, u kolovozu je zabilježena i pojava plodova oštećenih patulom - Sphaeropsis dalmatica.
Novonastali mladi izboji pokazuju znatna oštećenja zbog pojačane brojnosti jasminovog moljca –Margaronia unionalis.

 

 

 

Preporuka maslinarima

 

 

Smatramo da treba i dalje provoditi mjere zaštite usmjerene na maslinovu muhu koja izravno utječe na kvalitetu ulja, a nakon berbe posebnu pozornost posvetiti mjerama zaštite od paunovog oka i saniranju oštećenja kao i sprječavanju širenja bakterijskog raka. 

 

Autor: mr. sc Ivana Župić, dipl. ing. agr.

 

 

 

Vinogradarska proizvodnja – regija primorska hrvatska

 

 

Vremenski uvjeti bili su izvanredni, česta kiša, tuča i pijavice. Zbog velikih količina oborina tijekom vegetacije bilo je dosta bolesti (pepelnica, plamenjača) u vinogradima. Ekstremne količine kiša pale su u nekim vinogorjima u drugoj dekadi lipnja i početkom kolovoza, a ponegdje i do 300 litara/m². Periodično je zabilježena i tuča (Zadar – Biograd, Pelješac), koja je ponegdje uzrokovala štete 90–100 % (dio vinogorja Drniš, vinogorje Konavle), često s jakim olujnim vjetrom. Osim toga, loše klimatske prilike dovele su do i velikih šteta od plamenjače.
Berba će kasniti za najmanje 15 dana i biti će manja za 10-70 % (vinogorja Zadarske županije, vinogorje Hvar, Split - Omiš, Vis, Neretva, neka vinogorja Dubrovačko-neretvanske županije) u odnosu na prošlu godinu. Kvaliteta grožđa je također znatno manja, grožđe jako truli, a peronospora je uništila lišće, tako da će i nakupljanje šećera biti upitno.

 

Autor: mr. sc. Višnja Šimunović, dipl. ing. agr.

 

 

 

Osvrt na stanje u ratarskim i povrtnim kulturama

 

Na području RH u ovoj godini ljetni mjeseci imali su iznad prosječne količine oborina. Na području BBŽ od početka ljeta (21.6.) do danas zabilježeno je preko 50 dana sa količinama koje se kreću i do 600 mm. 
Ovakvo vrijeme više je bilo nego nepovoljno za sve poljoprivredne kulture.
Na pšenici smo ove godine imali izrazito jake napade hrđe (Puccinia striiformis), pepelnice (Blumeria graminis) i smeđe pjegavosti lista (Septoria tritici) i pljevica (Septoria nodorum), što se kod proizvođača koji nisu vršili pravovremene zaštite odrazilo na smanjenje prinosa. Pojava hrđe bila je također i na pšenoraži što je do ovih godina bilo vrlo rijetko. Ječam, siva pjegavost (Rhynchosporium secalis) i nešto ramularije (Ramularia collo-cygni). Tijekom srpnja najveći problem kod žitarica pokazao se u nemogućnosti pravovremenog izvođenja žetve. Svaki dan kašnjenja uz loše zdravstveno stanje još više smanjuje prinos i kvalitetu. 
Kod soje u vlažnoj godini nešto jača pojava plamenjače (Peronospora manshurica), no najveći problem kod soje i kukuruza bit će nedostatak sunca te kasnije dozrijevanje biljaka (visoke vlage). Od štetnika na tim kulturama nisu primijećene značajno veće štete od uobičajenih tijekom proteklih godina.
Velike količine oborina izazvale su probleme na povrću. Kod većine vrsta javili su se veliki problemi sa bolestima, tako da je bilo potrebno provoditi velik broj tretiranja da bi se neki usjevi uopće održali. Izuzetno rana pojava plamenjače (Phytophthora infestans) na krumpiru (prva dekada svibnja) izazvala je uništenje usjeva na onim parcelama gdje nije izvršena pravovremena zaštita. Odmah nakon pojave na krumpirima ista bolest u vrlo jakom intenzitetu javile se na rajčici i to na onoj uzgajanoj na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Također visoke vlage uzrokovale su u zatvorenom prostoru i dosta jaku pojavu sive plijesni (Botrytis cinerea). Na krastavcima i tikvama bila je dosta prisutna pepelnica (Erysiphe cichoracearum). Na paprici uzgajanoj na otvorenom prostoru u ovoj godini na nekim lokacijama došlo je do jače pojave bakterioza (Xsantomonas spp).Osim toga velike količine kiša izazvale su sušenje korijena (vjerojatno uslijed nedostatka kisika ili fuzarioza) tako da je velik dio biljaka propao. Ostatak ploda paprike u ovakvo vlažnoj godini podliježe napadu truleži ploda, isto bakterijskoj. Slična situacija na grahu (bolesti bakterioze) Na kupusnjačama se također nalazi dosta simptoma bakterioza (Xanthomonas campestris) te koncentrične pjegavosti (Alternaria spp). Na karfiolu se javlja truljenje glava. Kod češnjaka i luka bilo je također jak napad hrđa, a kod luka i obilne kiše izazvale su pojavu truleži lukovica (netko kaže bakterioze no može biti i fuzarium ili botritis). Takovo truljenje će se nastaviti i u skladištima. Problem će se javiti i na krumpiru koji dosta trune, a vremenske prilike ne dozvoljavaju vađenje (trulež može biti posljedica zaraženog gomolja od plamenjače, ali i erwinie carotovore).
Tijekom cijele vegetacije od štetnika dosta problema radili su puževi čije suzbijanje otežava kišno vrijeme jer većina sredstava kojima se njihova populacija smanjuje vlaga smanjuje djelovanje (limacidi, vapno i sl.). 
Također velik problem su bili korovi i njihovo stalno nicanje, te ne mogućnost pravovremene i djelotvorne primjene herbicida.

 

Autor: Jadranka Berić dipl. ing. agr.

 

 

 

Izvor: savjetodavna.hr 

Najčitanije (7 dana)

KUPARI: Telefonska pala popriječila ulicu, nitko je ne mrda
Promocija filma „Na pragu Grada – Župa dubrovačka u Domovinskom ratu“
Novo igralište kraj škole na Mljekari


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja