Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

SEMAFOR KORUPCIJE: Dubrovačka tvrtka bez zaposlenih zaradila 20 milijuna kuna

12.09.2014.


Jedna tvrtka s područja Grada Dubrovnika ne zapošljava nikoga, ali to je nije spriječilo da u nekoliko godina pobijedi na 36 natječaja za javnu nabavu, na kojima je svaki put bila jedini ponuditelj, a u tom razdoblju dobila je ukupno 20 milijuna kuna. Ovakvi primjeri bili su sumnjivi Vuku Vukoviću, profesoru Zagrebačke škole ekonomije i managementa, pa je proveo istraživanje o javnim nabavama u 300 gradova i općina u periodu od 2009. do 2011. te došao do još šokantnijih podataka, donosi t.portal u tekstu naslovljenom "Hoće li ovaj profesor pobijediti korumpirane lokalne šerife".

 

 

 

 

 

Oni su ga doveli do zaključka da lokalni vlastodršci mogu netransparentno raspoređivati velike dijelove proračuna, a da ih pritom javnost ne samo ne kažnjava, nego da im se čak povećava vjerojatnost ostanka u fotelji. Zato sada priprema preporuke za sprečavanje ovog oblika kriminala.

 

 

 

U istraživanju koje je proveo za Hrvatsku udrugu banaka, a objavio u časopisu Banka, Vuković je analizirao natječaje za javnu nabavu i izdvojio sumnjive, poput onih koji su rezultirali sklapanjem ugovora između lokalne samouprave i tvrtki bez zaposlenih - koje su bile jedini ponuditelj - ili tvrtki sa znatno nižim kapacitetima od onih koje zahtijeva dodijeljeni im posao, te došao do zaključka koji još više dovodi lokalne moćnike u vezu s jednim od najvećih problema Hrvatske u posljednje 23 godine. 

 

 

 

On planira napraviti indeks lokalne korupcije po kojem bi bilo moguće rangirati općine i gradove od najkorumpiranijih do najmanje korumpiranih.

 




Vuković smatra da je Zakon o javnim nabavama je de iure vrlo jasan i precizan, no de facto je i dalje podložan zlouporabama i malverzacijama, te ističe:

 

 

 

-  Mislim da je problem u svim razinama vlasti, no poticaji za takvo koruptivno ponašanje uvijek će postojati ako nedostaje temeljne političke odgovornosti političara prema glasačima, odnosno ako postoji netransparentnost u donošenju odluka i ako političari mogu lako osvajati izbore zadovoljavajući konstantno svoj uzak krug ljudi.

 

t.portal.hr

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
SDP objavio kandidate, kakvu poruku šalje Dubrovniku


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja