Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica: I Hrvatska trpi zbog klimatskih promjena!

25.09.2014.


Članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Dubravka Šuica sudjelovala je u raspravi o prijedlogu rezolucije ususret konferenciji o klimatskim promjenama koja će se održati u Limi od 1. do 12. prosinca ove godine.

 

 

 

"Doprinos smanjivanju globalnog zagrijavanja moraju dati sve zemlje bez odgode, također moramo reformirati sustav trgovanja emisijama (ETS) te osmisliti jedinstveni model za određivanje cijena ugljika, a posebice nakon konferencije o klimatskim promjenama u New Yorku kada su Kina i SAD - koji su najveći onečišćivači - iskazali volju za smanjenje emisije CO2. Europska unija je primjer koji trebaju slijediti i ostale zemlje kada se radi o kombiniranju ekonomskog rasta i smanjivanja emisije CO2,"  istaknula je zastupnica Šuica.

 

 

 

Vrijedi istaknuti da je EU smanjila emisiju stakleničkih plinova za više od 19 posto u odnosu na 1990. godinu što je u skladu s Protokolom iz Kyota, a istovremeno je BDP članica EU porastao za više od 45 posto, što potvrđuje da gospodarski rast i održivi razvoj idu zajedno.

 

 

 

"Podržavam cilj prema kojemu se emisije stakleničkih plinova nakon 2015. više ne smiju povećavati, a do 2050. godine razina emisije mora se smanjiti za najmanje 50 posto u odnosu na razine iz 90-ih. Moramo osmisliti dobar sustav izvještavanja, verifikacije i kontrole svih država potpisnica kako bi ih se na taj način potaklo za efikasnu provedbu sporazuma. Posebno moram naglasiti problem zemalja u razvoju koje su najmanje doprinijele povećanju koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi te su najosjetljivije na utjecaj klimatskih promjena i imaju najmanju mogućnost prilagodbe. Tako je i zemlja odakle dolazim - Hrvatska - bila više puta pogođena poplavama u kojima smo bili bespomoćni",  zaključila je izlaganje Šuica. 

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja