Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Pogoršana ekonomska klima u Hrvatskoj

30.09.2014.


Ekonomska klima u Hrvatskoj pogoršana je u rujnu, hvatajući korak s trendom u Europskoj uniji, nakon osjetnog poboljšanja u prethodnom mjesecu, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Europske komisije.

 

Kako javlja Hina, Indeks ekonomske klime (ESI) za Hrvatsku koji izrađuje Europska komisija spustio se u rujnu na 113,9 bodova, s blago naviše revidirana 117,3 boda koliko je iznosio u prethodnom mjesecu. Njegova vrijednost signalizira osjetnije pogoršanje ekonomske klime u tekućem mjesecu.

 

Najviše se pogoršalo raspoloženje u hrvatskoj industriji, iskazano u klizanju odgovarajućeg indeksa u negativni teritorij, na minus 0,5 boda, s pet bodova koliko je iznosio u kolovozu. Blago je pogoršano i povjerenje hrvatskih potrošača, uz pad odgovarajućeg indeksa za 0,5 indeksnih bodova.

 

Hrvatski građevinski i uslužni sektor i maloprodaja iskazali su pak veće povjerenje nego u kolovozu, uz rast odgovarajućih indeksa u rasponu od 1,4 do 2,1 indeksna boda.

 

Hrvatska se tako nakon poboljšanja klime u kolovozu pridružila trendu u Europskoj uniji u cjelini, čiji je indeks ekonomske klime (ESI) kliznuo u rujnu na 103,6 bodova, spustivši se za jedan indeksni bod u odnosu na vrijednost iz kolovoza. Time je trend pogoršanja ekonomske klime nastavljen peti mjesec zaredom.

 

Rujanski pad indeksa u EU28 odražava ponajprije pojačani oprez među potrošačima i u maloprodaji, napominju u Komisiji.

 

Najviše se pogoršala klima u maloprodaji, uz pad odgovarajućeg indeksa za 2,8 bodova. Indeks povjerenja potrošača kliznuo je za 1,6 a indeks koji mjeri raspoloženje u industriji za jedan indeksni bod.

 

Blago je poboljšanje zabilježeno tek građevinskom sektoru čiji je indeks porastao na minus 21,2 boda, s minus 22,3 boda u prethodnom mjesecu.

 

ESI za eurozonu kliznuo je pak u rujnu ispod dugogodišnjeg prosjeka, iskazanog u vrijednosti od 100 bodova, na 99,9 bodova, s kolovoških 100,6 bodova.

 

Među vodećim je gospodarstvima eurozone raspoloženje poboljšano samo u Španjolskoj, za blagih 0,5 bodova. Najviše je pogoršano u Italiji, za 0,9 bodova.

 

U odvojenom je istraživanju Europska komisija izvijestila i da je indeks poslovne klime (BSI) za eurozonu u rujnu blago oslabio u odnosu na prethodni mjesec, s 0,16 na 0,07 bodova, odražavajući blago pogoršane ocjene menadžera o proizvodnji, izvoznim narudžbama i zalihama dok su blago poboljšana proizvodna očekivanja.

 

 

 

banka.hr

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja