Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Vlada osniva Agenciju za ozakonjenjene nezakonito izgrađenih zgrada

07.11.2013.


Nezadovoljna brzinom rješavanja zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada, Vlada je u četvrtak u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog da se na određeno vrijeme osnuje Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada koja bi s radom trebala prestati najkasnije do kraja 2016. godine.


Osnivanje agencije Vlada predlaže kroz izmjene Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama radi što učinkovitijeg i bržeg rješavanja zaprimljenih zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, odnosno ozakonjenja što većeg broja nezakonito izgrađenih zgrada.

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš nezadovoljna je brzinom rješavanja zahtjeva kojih je do 30. lipnja zaprimljeno više od 820 tisuća. "Mi cijelo ljeto i jesen obilazimo urede i dogovaramo načine kako riješiti te zahtjeve, odnosno riješiti glavninu do kraja 2015. a preostalo do 2016. No, bez obzira na sve napore riješeno je 6 posto, odnosno 50 tisuća zahtjeva", rekla je. Tim intenzitetom rada, upozorava, legalizacija bi bila gotova za 16 godina.

"To apsolutno ne dolazi u obzir jer je to kriva poruka prema prostoru i cijelom procesu legalizacije koja znači sređivanje stanja u prostoru", naglasila je. Agenciju osnivamo kako bismo osigurali da do kraja 2015. zaista dočekamo da 70-80 posto zahtjeva bude riješeno, rekla je Mrak Taritaš koja očekuje da bi se prvi ljudi u Agenciji mogli zaposliti 1. veljače 2014. godine. Prema podacima iz resornog Ministarstva agencija bi imala 160 zaposlenih na određeno vrijeme.

Osvrnula se i na činjenicu da se svima na spomen osnivanja agencija "diže kosa na glavi", istaknuvši kako će ova agencija imati svoj "vijek trajanja" te da za njen rad neće trebati osigurati dodatna sredstva u proračunu. "U zakonu jasno piše da se agencija osniva na određeno vrijeme i prestaje s radom u času kad je zadnji predmet riješen", navela je.

U startu će agencija dobiti oko 50 do 60 tisuća predmeta, a zadnje predmete uzimat će s krajem 2015. godine te ministrica očekuje da će agencija raditi najkasnije do kraja 2016. godine. Zaposlenici agencije dobivat će ugovore na određeno vrijeme sukladno općim pravilima o zapošljavanju, odnosno neće biti državni ni javni službenici.

Ministrica podsjeća i da je cijeli zakon o legalizaciji koncipiran tako da 20 posto sredstava dobivenih kroz postupak legalizacije ide za rad ureda koji obavljaju taj proces.
Stoga će, objašnjava, za one predmete koje će raditi agencija ta sredstva ići agenciji, a ne uredima u gradovima i županijama "i niti jedna kuna dodatna neće biti potrebna". Premijera Zorana Milanovića zanimalo je koji su razlozi sporosti rješavanja zahtjeva, a ministrica je kazala kako "tradicijski - regionalna i lokalna samouprava sporo radi".

Imamo urede koji još nisu upisali sve predmete, rekla je i navela pritom da neki uredi imaju i po 10 tisuća neupisanih zahtjeva. Podsjetila je i na to da ti uredi za svoj rad odgovaraju županima i gradonačelnicima, a Ministarstvo, kad ustanovi da bilo koji referent radi loše, od župana ili gradonačelnika traži pokretanje stegovnog postupka. "Još ni jedan slučaj nismo imali da je to učinjeno. To je naša činjenica", rekla je Mrak Taritaš te se složila s ocjenom premijera kako je riječ o problemu "radne etike".

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja