U restoranu Arsenal, u okviru Good Food Festivala Dubrovnik 2014., održana je prezentacija i kušnja Stonske torte, jednog od izvornih, renesansnih slatkih jela u kojem se prepoznaju tipične namirnice mediteranske kuhinje i ovog podneblja. Na dubrovačko područje je donesena vjerojatno iz venecijanske kuhinje. Uvijek je zauzimala visoko mjesto na vrhu piramide slastica i pripremala se u posebnim prilikama, posebno za Uskrs.
Kako pripremiti tradicionalnu Stonsku tortu od makarula pokazali su najbolji! U poznatom restoranu “Kapetanova kuća“ pripremaju jednu od najboljih stonskih torti po receptu Lidije Kralj, vlasnice restorana i renomirane kuharice. Kapetanovu kuću predstavio je član obitelji Kralj i šef kuhinje Josip Majić, a prof. Josip Žuvela ispričao je zanimljive pojedinosti koje se vežu za ovu vrhunsku tortu.
Stonska torta (Za 4 osobe)
Tijesto:
1 jaje, 500g glatkog brašna, žlica ulja, octa, sol
Nadjev:
10 jaja, 250 g margarina, 500 g šupljikave tjestenine, 600 g šećera,
1 vanilija, korica limuna, pola žlice cimeta, 300 g mljevenih badema, 50 g mljevenih oraha, 100 g krušnih mrvica
Zamijesite glatko, vučeno tijesto i razvucite ga preko kalupa. Nadijev promiješajte sve zajedno, osim jaja i margarina. Tjesteninu skuhati i postepeno slagati u kalup zajedno s nadjevom, jajima i margarinom.
Tortu preklopiti ostatkom tijesta i peći na 180*C 40 minuta.
Mlaku izvadimo iz kalupa i dekoriramo.