Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

NAJGORI U EU - Hrvatsku čeka još veći gospodarski pad i porast nezaposlenosti!

04.11.2014.


Europska komisija objavila je jesenske prognoze što se tiče ekonomije te je na temelju podataka predvidjela pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) za 0,7 posto u ovoj godini, dok bi sljedeće godine trebao blago rasti za 0,2 posto.

 

 

 

 

Europska komisija povećala je u utorak procjenu pada hrvatskog gospodarstva u 2014. godini s prethodnih 0,6 na 0,7 posto. Što se tiče stope nezaposlenosti, objavili su da bi ona mogla porasti s lanjskih 17,3 na 17,7 posto. 

 

 

 

"Nakon šest godina recesije, očekuje se da će Hrvatska sljedeće godine imati marginalno pozitivan rast, a oporavak investicija trebao bi potaknuti rast 2016. godine", objavila je Europska komisija.

 

 

 

Veći deficit

 

 

Deficit bi ove godine trebao iznositi 5,6 posto BDP-a, dok je prošle godine iznosio 5,2 posto. Proračunski deficit bi, prema prognozama Komisije trebao sljedeće godine blago pasti na 5,5 posto, a 2016. godine ponovno se vratiti na 5,6 posto. Komisija navodi da su razlog za to niži prihodi od PDV-a, što se djelomično može objasniti slabom dinamikom porezne baze. Na rashodovnoj strani, stvari su uglavnom odvijaju prema planovima vlasti, ali je u drugoj polovici godine došlo do povećanih troškova uzrokovanih poplavama. 

 

 

 

Hrvatska je od početka ove godine u Postupku prekomjernog deficita (EDP) u okviru kojeg je predviđeno da će deficit ove godine biti 4,6 posto, sljedeće 3,5 posto, a 2016. 2,7 posto BDP-a.

 

 

 

Komisija upozorava na negativne fiskalne rizike poput nagomilanih zaostataka u zdravstvenom sektoru i mogućih dodatnih troškova u drugim sektorima, poput obrazovanja i prometa. Komisija također upozorava da u odnosu na ove projekcije rasta postoje negativni rizici zbog nesigurnosti u domaćoj politici, posebice u vezi s fiskalnom konsolidacijom i odgađanja strukturnih reformi.

 

 

 

Hrvatski javni dug ove bi godine mogao dosegnuti 81,7 posto BDP-a, sljedeće 84,9 posto, a 2016. godine 89 posto BDP-a. Javni dug je povećan sa 75,7 posto, koliko je iznosio na kraju prošle godine, jer su prema novim računovodstvenim pravilima u to uključena dva velika javna poduzeća te zbog povećanja proračunskog deficita.

 

 

 

Hrvatska ima najlošije prognoze od svih država članica, a najbolje ima Irska, koja ove godine očekuje rast od 4,6 posto.

 

 

Potpuni priopćenje Europske komisije pročitajte ovdje

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja