Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan Vladi: „Pokrenite rješavanje granica prema BiH i Crnoj Gori!“

07.11.2014.


Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić uputio je pismo Vladi RH koje donosimo u cijelosti:




 

„Dubrovačko-neretvanska županija od Vlade Republike Hrvatske još jednom traži da konačno pokrene pitanje definiranja državnih granica prema Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.




 

Naime, pitanje eksploatacije plina i nafte u akvatoriju Dubrovačko-neretvanske županije, osim što se događa bez ikakvih konzultacija s regionalnom samoupravom i bez ikakve Strateške procjene utjecaja na okoliš, aktualizirala je pitanje razgraničenja u bokokotorskom zaljevu. Sadašnja granica određena je temeljem privremenog sporazuma iz 2002. godine. Taj je sporazum po nama neprihvatljiv i štetan po interese Hrvatske, pa smatramo da ga treba zamijeniti novim rješenjem koje će biti vođeno međunarodnim pravom mora. Pri tome mislimo na pravičnu podjelu crtom sredine.




 

Vlada je dužna to pitanje riješiti trajnim sporazumom i zaštititi interese Hrvatske. Eksploatacija plina i nafte, osim što donosi niz pitanja ugroženosti prirode, nosi i niz pitanja vezanih za turizam kao glavnu granu gospodarstva Županije. Zato držimo nužnim da se pregovori oko granice pokrenu što prije.




 

Također, moramo naglasiti kako nismo zadovoljni činjenicom da ni granica na moru s Bosnom i Hercegovinom u Malostonskom zaljevu, ali ni kopnena granica na poluotoku Klek, nisu riješene. Nakon sramotnog pokušaja Vlade da taj problem riješi darovanjem hrvatskog teritorija, koji se nazivao hrpom kamenja, i žestokog protivljenja juga države, Vlada se povukla i odustala. No, problem i dalje stoji neriješen.




 

Smatramo da je nedopustivo da obje naše granice niti nakon gotovo dva i po desetljeća državnosti nisu riješene. Zato od Vlade tražimo da krene u rješavanje i ovog spora.




 

Mi u Županiji spremni smo pomoći Vladi u rješavanju oba ova granična pitanja, kako smo to i do sada radili. Makar upozoravanjem na moguće štetne posljedice po državne interese. Nadamo se stoga da će nas Vlada uključiti u ove i sve druge razgovore koje nas se tiču, a što do sada nije bio slučaj.“

 

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja