Četvrtak, 18. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

List masline pravi zimski eliksir

29.11.2017.


Znamo kakve blagodati nosi maslinovo ulje. Odličan je prehrambeni proizvod u pomaže nam da budemo zdravi, a jednako tako daje i mnoge blagodati našoj koži. Nije ni čudo što se stablo masline u Bibliji spominje više od 1000 puta. Iako je u današnje vrijeme naglasak stavljen na plod i njegove proizvode mi ćemo se ovdje osvrnuti na fantastična svojstva lista masline.

 

 

 

 

 

Postoji više od 30 različitih polifenola u maslinovom listu. Jedinstveni polifenoli kao što su oleuropein, hidroksitirosol, kavena kiselina smatraju se najodgovornijim za snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Maslinovo list je 400 posto ječi antioksidans od vitamina C i dvostruko bolji od zelenog čaja.

 

 

 

 

List masline je odličan kod svih bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sustava, ali i kod kirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane i djelovanjem gljivica.

 

 

 

 

Maslinovo lišće ima i jaka antivirusna svojstva jer ometa sposobnost proizvodnje aminokiselina koje su neophodne za replikaciju virusa. In vitro studije su otkrile da je ekstrakt lista masline učinkovit protiv više od 50 patogenih organizama uključujući viruse, bakterije, gljivice i protozoe. Slavni biokemičar Arnold Takemoto je rekao da još nije otkrio supstancu koja ima toliko snažna antimikrobna svojstva kao ova. Ono što je najvažnije ekstrakt lišća masline ima sposobnost inaktivirati patogene bakterije, gljivice i viruse i viruse bez utjecaja na zdrave mikrobe u našim crijevima i sluznicu. Kemijski antibiotici, kao što već svi znamo, unište i dobre i loše mikroorganizama, što dovodi do katastrofalnog disbalansa u našem tijelu. Supstance iz maslinovog lista djeluju selektivno, što znači da djeluju ciljano, samo na patogene sojeve, dok naša zaštitna flora dobrih mikroorganizama ostaje netaknuta.

Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma,  i kao što smo već rekli posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, no, ovaj čudotvoran list smanjuje ili čak uklanjaja mnoge druge zdravstvene probleme, smanjuje krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i “loš” kolesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu.

 

 

 

 

Ukoliko bolujete od neke od sljedećih bolesti korištenje čaja od maslinovog lišća moglo bi znatno doprinijeti poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja:

 

srčana oboljenja i regulacija otkucaja srca

 

visoke masnoće u krvi

 

arteroskleroza

 

herpes

 

artritis

 

dijabetes

 

sindrom kroničnog umora

 

hepatitis A, B i C

 

meningitis (virusni i bakterijski)

 

vaginitis

 

čir na želucu

 

gripa

 

upala mokraćnih putova

 

encefalitis

 

klamidijske infekcije

 

 

 

 

Za skuhati čaj potrebno vam je 20 g osušenog lišća od masline. Uzmite 5 dcl vode i stavite da kuha. Kada voda prokuha uzmite lišće i stavite u vodu te promiješajte. Vatru potom smanjite te ostavite da kuha još 2 minute. Kada završite poklopite čaj i pustite da odstoji barem 10 minuta te ga procijedite.

 

 

 

Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće (ali nije nužno) kad su mladi, oprati ih i osušiti na zraku. Čuvati u zatvorenoj posudi  zaštićene od sunca.

 

 

 

Dakle, pravo je vrijeme za ovaj čaj.

 

Najčitanije (7 dana)

Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Na Pelješcu pronađena još jedna grčko-ilirska kaciga
Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja