Ponedjeljak, 15. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

O Strategiji EU za Jadransko-jonske regije

20.11.2014.


Zamjenik župana Davorko Obuljen i predstavnik ureda Dubrovačko - neretvanske županije u Bruxellesu Hrvoje Butigan sudjelovali su na konferenciji o Strategiji Europske unije za Jadransko-jonske regije održanoj u Bruxellesu.

 

 

 

Konferencija je održana u organizaciji talijanskog predsjedanja Vijećem Europske unije u suradnji s Europskom komisijom, a zajedno sa Jadransko - jonskom inicijativom i regijom Marche.
 

 

 

Cilj je bio okupiti sve ključne aktere kako bi se stvorio okvir za implementaciju strategije. Strukture upravljanja Strategijom podijeljene su u četiri stupa, a to su: "Plavi rast", "Povezivanje regija" (promet i energetika), "Kvaliteta okoliša" i "Održivi turizam".
 

 

 

Nova povjerenica EK za regionalnu politiku Corina Cretu, rekla je da Strategija ima za cilj revitalizaciju Jadransko-jonske regije.

 

 

 

Također naglasila je da je ova strategija daleko od toga da bude samo dio socio-ekonomskog razvoja, odnosno treba biti sredstvo upravljanja. Riječ je o jačanju procesa europskih integracija i jačanju odnosa između država članica, te približavanja zemalja kandidata prema EU. Europski strukturni i investicijski fondovi u cjelini, i kohezijske politike posebno, su spremni za potporu strategije.

 

 

 

Povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella, rekao je da je ovo ključan trenutak za prosperitet Jadransko-jonske regije. Potencijal za obalnu suradnju u regiji može postati primjer cijeloj EU. Koordinirana strategija će osigurati "plavi rast "izgrađen na predanosti dobrim ekološkim standardima. Akcijski plan će uključivati mjere kao što su smanjenje morskog otpada , te promociju inicijative "čuvara mora" te će dopustiti udruživanje za podmorska istraživanja.
 

 

 

Istaknuti predstavnici nacionalne, lokalne i međunarodne vlasti, uključujući i predstavnike  Europske komisije, govorili su na konferenciji, pod predsjedanjem talijanskog ministra vanjskih poslova. Nakon institucionalnog dijela konferencije uslijedila je tehnička plenarna sjednica ključnih nositelja nacionalne i regionalne vlasti odgovorne za EUSAIR i upravljanje fondovima EU-a, institucije EU-a, regionalnih organizacija i tijela.
 

 

 

Ovaj događaj bio je prilika za predstavljanje načina na koji će Strategija biti strukturirana, na različitim razinama, ali i da se dobiju korisni inputi kako bi sustav što bolje funkcionirao u okviru upravljanja na više razina.

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja