Subota, 13. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Saborski zastupnici osudili Šešeljevo puštanje iz haškog zatvora

26.11.2014.


Hrvatski sabor u srijedu je i formalno izrazio duboko nezadovoljstvo odlukom Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKS) o privremenom puštanju otpuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja na slobodu, te pozvao Sud da opozove svoju odluku.

 

 

 

 

Sabor je, naime, jednoglasno, glasovima 104 zastupnika, donio Deklaraciju u svezi odluke MKS-a o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu koju je inicirala bivša HDZ-ova premijerka, nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

 

 

 

Šešelj je, podsjeća Sabor, pred Sudom optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Hrvatima, Muslimanima - Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovništvom na velikim dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine (Srbija).

 

 

 

Odluka Suda o Šešeljevom puštanju, ističe Sabor, donesena je bez ujednačenih kriterija i odstupa od načela vladavine prava, Šešelj nakon povratka u Srbiju nastavlja s prijetnjama, zastrašivanjem i širenjem etničke i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, vrijeđa i ponižava žrtve, te javno zagovara teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj kao članici EU-a i NATO-a. Sabor poziva Vijeće sigurnosti UN-a da žurno raspravi djelovanje MKS-a u ovom slučaju, kako se ne bi narušilo povjerenje u međunarodne institucije koje su osnovane kao promicatelji vladavine prava, uspostave pravde, mira i stabilnosti kao općeprihvaćenih vrijednosti.

 

 

Naglašava obvezu Republike Srbije, kao države kandidatkinje za članstvo u EU da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekt Velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica, u skladu s vrijednostima međunarodnog prava i demokratskih standarda koje vrijede medu članicama Europske unije.

 

 

 

Sabor se u preambuli Deklaracije poziva na Ustav, vrijednosti mira, slobode, vladavine prava i demokracije, zauzima za nastavak procesa proširenja EU na individualnom vrednovanju postignuća država kandidatkinja u ispunjavanju kriterija, naglašava potrebu punog poštivanja odredbi Statuta MKS-a. Poziva se i na rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, ističe odredbe Deklaracije o načelima međunarodnog prava s obzirom na prijateljske odnose i suradnju između država u skladu s Poveljom UN-a - Rezolucija Opće skupštine 2625 (XXV) iz 1970.

 

 

 

Sabor nije prihvatio zahtjev Kluba HDZ-a da obveže Vladu da Saboru do 10. prosinca dostavi izvješće o oblikovanju i vođenju vanjske politike kako bi ga raspravio do 15. prosinca, odnosno ustavnog roka za redovno zasjedanje.

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Policija objavila detalje prometne, poginuli brat i sestra


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja