Ponedjeljak, 15. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica Mimici: Na tržištu su proizvodi s istim deklaracijama, a različitim svojstvima

03.10.2013.


Članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala je u razmjeni gledišta s povjerenikom  Europske komisije za zaštitu potrošača Nevenom Mimicom.

„Prema istraživanjima i golim činjenicama jedni te isti proizvodi ne sadrže ista svojstva u svim zemljama Europske Unije, a nose iste etikete. Zato sam od povjerenika Mimice tražila da nešto poduzme po tom pitanju. Ono za što bismo se svi mi zastupnici Europskog parlamenta trebali zalagati je da se EU ne dijeli na siromašnije i bogatije,  na europski sjever i jug, na zemlje koje su u Eurozoni i one izvan nje,“ zaključila je Šuica.

Ista tema zanimala je i drugu hrvatsku članicu Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, Biljanu Borzan.

Prema istraživanju slovačke Udruge potrošača, prenesenom na portalu EurActiv, proizvodi slabije kvalitete se češće nalaze na policama dućana u tzv. novim članicama EU. Prema provedenom istraživanju nije primijećeno da je proizvod lošije kvalitete završio na njemačkom ili austrijskom tržištu, ali zato jest u istočnim zemljama.

Postoji inicijativa da tvrtke ponude jamstva kvalitete koja bi trebala biti jednako poštivana u svakoj zemlji distribucije, no pravni okvir još nije na snazi u svim članicama EU.

„Nacionalno tijelo za nadzor i zaštitu potrošača je zaduženo za nadgledanje mogućih nepravilnosti na tržištu pojedine zemlje članice Europske unije. Europska komisija će nastojati dodatno unaprijediti i koordinirati nacionalna tijela za nadzor potrošača kako bi se ubuduće što efikasnije nosili s ovim problemom. Ako određeni proizvod zadovoljava postavljene sigurnosne standarde, a lošije je kvalitete od proizvoda na drugom tržištu, taj proizvod i dalje zadovoljava postavljene norme te u tom smjeru nije moguće poduzimati bilo kakve pravne akcije,“ rekao je Mimica u odgovoru na pitanje Dubravke Šuice.

 

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja