Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Od 1.1.:Sniženja tri puta godišnje i najdulje 60 dana

31.12.2014.


Od 1. siječnja 2015. godine sezonska sniženja više neće biti moguća kako se koji trgovac sjeti. Od tada, naime, stupa na snagu primjena 21. članka Zakona o zaštiti potrošača kojim će biti regulirana sezonska sniženja. U konačnoj verziji zakona koji je stupio na snagu 29. ožujka 2014., navedeno je kako će godišnja sniženja biti moguća tri puta godišnje i da mogu trajati najdulje 60 dana te da mogu početi između 27. prosinca i 10. siječnja, između 1. i 15. travnja te 10. i 25. kolovoza.

 

 

 

 

Dakle, prvo od tri sniženja u 2015. mora početi najkasnije 10. siječnja i može trajati najdulje do 11. ožujka. Nakon pauze od 20. dana već 1. travnja može početi novo sniženje. Drugo sezonsko sniženje može trajati najdulje do 14. lipnja, ako je počelo 15. travnja, a za treće će biti potrebno čekati dva mjeseca, dakle do sredine kolovoza.

 

 

 

 

U razdoblju sniženja najmanje jedna petina količine svih proizvoda, koji se prodaju na sezonskomsniženju, mora imati najveći postotak sniženja, ali samo ako se sezonsko sniženje iskazuje u postotnom rasponu. Također, trgovci će moći na sezonskom sniženju cijene proizvoda umanjiti više puta, ali će pritom morati jasno, vidljivo i čitljivo označiti sve izmjene cijena tijekom sezonskog sniženja.

 

 

 

 

Zakonom je pojašnjeno da, ako u razdoblju sezonskih sniženja nisu prodani svi sniženi artikli, trgovac može nastaviti s prodajom proizvoda po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, ali takvu prodaju nije dopušteno više oglašavati kao sezonsko sniženje. Predviđene su i novčane kazne za nepridržavanje ovih odredbi. Tako će trgovac, pravna osoba, koja se ne pridržava ovih pravila biti kažnjena novčanom kaznom od 10 do 100 tisuća kuna.

 

 

 

 

Ove su odredbe usmjereno prvenstveno u uvođenje reda jer se sada na tržištu događa da se takozvana sezonska sniženja oglašavaju tijekom čitave godine, bez obzira na sezonu. 

 

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja