Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

IZBORI: Danas Hrvati biraju predsjednicu ili predsjednika

11.01.2015.


Danas, u nedjelju, 11. siječnja, hrvatski građani ponovno izlaze na birališta. Za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske građani će imati priliku glasovati na 6352 biračka mjesta jer je za drugi izborni krug uočena potreba za otvaranjem dvaju dodatnih biračkih mjesta u Njemačkoj. U odnosu na prvi krug predsjedničkih izbora, kada smo imali upisanih 3.794.293 birača, broj registriranih birača povećao se za 5.224 osobe.

 

 

 

 

Naime, u popisu birača evidentirano je ukupno 3.799.517 birača, od čega ih je s prebivalištem u Republici Hrvatskoj upisano ukupno 3.785.468. Za drugi krug glasovanja aktivno se registriralo 14.049 birača u inozemstvu, dok je za prethodne izbore (zaključno s 22. prosincem) bilo registrirano 12.205 birača.
 

 

 


Drugi krug šestih po redu predsjedničkih izbora pratit će podjednak broj promatrača kao i u prvom krugu. Od 22 tisuće promatrača, više od polovice je iz redova HDZ-a, koji je prijavio 11 i pol tisuća promatrača. SDP, HNS, HSU i OraH imat će zajedno oko 9.100 promatrača. Od ukupno 920 promatrača nevladinih udruga, među kojima su Promatrač, GONG, Hrvatsko odgovorno društvo i U ime obitelji, potonja udruga prednjači s brojem od 845 promatrača.
 

 

 


HSS prijavio je 66, dok će OraH samostalno imati 196 promatrača u 16 županija. Oba izborna stožera te udruga U ime obitelji nadgledat će tijek izbora na biračkim mjestima i u inozemstvu, a drugi krug predsjedničkih izbora kod nas promatrat će i dva strana promatrača, djelatnici japanskog veleposlanstva.
 

 

 


Osim u Hrvatskoj, drugi krug predsjedničkih izbora provest će se još u 50 zemalja, na 92 biračka mjesta. Glasači u inozemstvu izlaze na glasanje na biračka mjesta koja su u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske, a određuje ih Državno izborno povjerenstvo RH. 

 

 

 

U Njemačkoj će birači za drugi krug predsjedničkih izbora imati dva biračka mjesta više, odnosno ukupno 15 biračkih mjesta jer je po jedno biračko mjesto dodano u Frankfurtu i Duesseldorfu. 

 

 

Po broju biračkih mjesta Njemačka se tako izjednačila s Bosnom i Hercegovinom, gdje ih je također 15. No ukupan broj biračkih mjesta u inozemstvu značajno je smanjen u odnosu na predsjedničke izbore prije pet godina kada ih je bilo 250, dok će ih za ove izbore biti 92. Također, izbori će se provesti u pet država manje, budući da biračka mjesta nisu određena za Siriju, Libiju, Maleziju, Peru i Novi Zeland.

 

 

 

Na području Republike Hrvatske biračka mjesta određuju općinska i gradska izborna povjerenstva te Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba. U prošlom izbornom krugu imali smo ukupno 6.350 biračkih mjesta. 

 

 

Ako niste sigurni jeste li upisani u registar birača ili, pak, gdje trebate poći na glasovanje - možete provjeriti svoje biračko mjesto u Registru birača.

 

 

 

Birači koji nisu upisani u izvadak iz popisa birača na dan izbora, 11. siječnja 2015. godine, moći će glasovati s potvrdom za glasovanje. 

 

 

tportal.hr

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja