Zima bez kiselog kupusa mnogima je gotovo nezamisliva. Bilo kao salata, dinstani ili sarma, kupus je sastavni dio naše kuhinje u ovo zimsko doba. Ova omiljena namirnica sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma. Ima nisku energetsku vrednost i predstavlja pravu riznicu vitamina C, A, B1 i B2, kao i minerala kalcijuma i kalijuma.
Čaša rasola i salata od kupusa najbolja su terapija u postblagdanskim danima, opterećenim teškim i kaloričnim jelima.
Osim vitamina i minerala, kiseli kupus sadrži i bakterije mliječne kiseline, slične dobrim zaštitnim bakterijama u želucu, koje održavaju ravnotežu crijevne flore, reguliraju metabolizam i pospješuju izbacivanje toksina.
Pomaže i u radu mozga i očuvanju mentalne funkcije, zdravlju srčanog mišića i kostiju, kao i izgradnji crvenih krvnih zrnaca. Zahvaljujući cinku, kupus štiti i imunitet. Inače, ako se često jede, otklanja anemiju, nesanicu, depresiju i neuroze. Sprečava avitaminozu, leči sluzokožu organa za probavu, dok rasol pomaže kod kroničnog zatvora. Da bi se uspostavio dobar rad crijeva dovoljno je uzimati dve do tri ožice rasola prije svakog obroka.