Ponedjeljak, 15. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Tečaj švicarskog franka skočio na 7,4 kune

15.01.2015.


Švicarski franak skočio je na rekordno visoku razinu u odnosu na euro, dolar i ostale svjetske valute nakn što je Švicarska narodna banka (SNB) neočekivano odustala od obrane tečaja franka. Franak je odmah nakon te objave skočio i na najvišu razinu prema dolaru u posljednje tri godine. 

 

 

 


Vrijednost švicarskog franka u odnosu na kunu trenutno na deviznom tržištu iznosi 7,38 kuna za franak, što je dnevni rast od više 15 posto. Najviša zabilježena dnevna razina franka iznosila je čak 8,89 kuna za franak. 

 

 

Podsjetimo, SNB je odlučio intervenirati na deviznom tržištu prije tri godine kako bi spriječio jačanje franka iznad razine od 1,2 eura.
 

 

 

Švicarska narodna banka neočekivano je minimalnu razinu tečaja u odnosu na euro, što joj je u razdoblju krize služilo za zaštitu gospodarstva. Kako bi ublažila posljedice te odluke, koja je snažno utjecala na tečaj švicarskog franka, švicarska središnja banka povećala je negativnu kamatnu stopu na čak -0,75 posto.
 

 

 

"SNB zaključuje da održavanje minimalne razine tečaja franka prema euru više nije potrebno", poručeno je danas iz te središnje banke. Predsjednik SNB-a, Thomas Jordan popodne će novinarima pojasniti odluku koja je šokirala tržišta. 

 

 

 

Zbog jačanja franka Udruga Franak zatražila hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem. "Svaka takva odluka Švicarske središnje banke donosi promjenu što se tiče dužnika s kreditima u francima, na koje to u ovome trenutku dosta negativno utječe. Nama je to katastrofalno. Ne možemo još projicirati što će biti u budućnosti. Kontaktirali smo odmah ministra Lalovca i zatražili hitni sastanak kako bismo potražili neka rješenja za građane", kazao je u prvom komentaru Denis Smajo, koordinator Udruge Franak. Za daljnje komentare, dodaje, ekonomisti u sklopu udruge Franak trebaju 'odraditi analizu'.

 

 

 

Još prošlog mjeseca švicarska središnja banka je bila prisiljena poduzeti dodatne mjere kako bi obranila minimalni tečaj jer su ulagači ponovo počeli pojačano kupovati franak, zabrinuti za eurozonu i strahujući od produbljavanja krize u Rusiji. Stoga su poručili da će naplaćivati bankama držanje depozita u francima, prvi puta od 70-ih godina prošlog stoljeća.

 

 

 

Ukidanje minimalnog tečaja iznenadilo je u četvrtak tržišta budući da je viceguverner Jean-Pierre Danthine još u ponedjeljak kazao da će ga zadržati kao jedan od temelja monetarne politike.

 

 

 

"Potez je jako rizičan. Vidite po reakciji tržišta da je ekstreman", zaključuje Alessandro Bee, ekonomist Sarasina. 

 

 

 

banka.hr

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja