Nedjelja, 10. prosinca 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

OPREZ: Povlače se neki lijekovi iz hrvatskih apoteka

25.01.2015.


Temeljem preporuke Europske agencije za lijekove (EMA), Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) privremeno je obustavila stavljanje u promet devet lijekova zbog odstupanja od načela dobre kliničke prakse.

 

 Iz ljekarni se povlače Belupov "Alerdin" (od 2,5 mg i 5 mg), PharmaSov "Escitalopram" (10 mg), JGL-ov "Escontral direkt" (2,5 mg i 5 mg), Alkaloidov "Rexocef" (200 mg), Fidifarmov "Sinalerg" (5 mg), PharmaSov "Tramadol/Paracetamol" (37,5 mg/325 mg), te Sandozov "Vazidin" (35 mg).
 

 

 

U HALMED-u objašnjavaju da je klinička ispitivanja, na temelju kojih su ti lijekovi dobili odobrenje za stavljanje u promet, proveo GVK Biosciences na ispitivačkom mjestu Hyderabad u Indiji, gdje je inspekcijom uočeno odstupanje od načela dobre kliničke prakse.
 

 

 

Riječ je o privremenoj obustavi koja će biti na snazi dok nositelji odobrenja ne dostave nove podatke, odnosno provedu nova ispitivanja na drugim ispitivačkim mjestima, kažu u HALMED-u te napominju da je riječ o mjeri opreza koja nije potaknuta sigurnosnim razlozima.
 

 

 

Privremenu obustavu stavljanja u promet pratit će povlačenje lijekova iz prometa do razine ljekarni. No, kažu u HALMED-u, poremećaja u opskrbi neće biti jer svi lijekovi koji se povlače iz prometa imaju odobrene odgovarajuće zamjene.
 

 

 

Arbitražni postupak, koji je rezultirao preporukom EMA-inog Povjerenstva za lijekove za primjenu kod ljudi o privremenoj obustavi stavljanja u promet tih lijekova, započet je temeljem inspekcijskog nadzora Francuske agencije za lijekove nad GVK Biosciences, pri kojem su uočena odstupanja od načela dobre kliničke prakse.
 

 

 

Tim postupkom, koji se provodi na razini čitave Europske unije, obuhvaćeno je više stotina lijekova za koje je ispitivanja provodio GVK Biosciences. 

 

 

Sandoz: "Vazidin" još nije stavljen na tržište


Farmaceutska tvrtka Sandoz demantirala je vijest o povlačenju lijeka "Vazidin" iz ljekarni jer ga, tvrdi, još nije stavila na tržište.
 

 

 

Tvrtka Sandoz lijek "Vazidin" još nije stavila na tržište niti poduzela bilo koji korak poput stavljanje na listu HZZO-a, nego ga je samo registrirala u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju u petak navečer i dodaje kako će Sandoz poduzeti sve korake da se "utvrde činjenice vezane uz postupak odobrenja ovog lijeka".
 

 

 

"Sigurnost i dobrobit pacijenata Sandozova je primarna briga te sve svoje odluke temeljimo na tome", zaključuje se u priopćenju tvrtke Sandoz.

Najčitanije (7 dana)

KUPARI: Telefonska pala popriječila ulicu, nitko je ne mrda
Promocija filma „Na pragu Grada – Župa dubrovačka u Domovinskom ratu“
Novo igralište kraj škole na Mljekari


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja