Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Predstavljen pretprogram 66. Dubrovačkih ljetnih igara

02.02.2015.


Pretprogram 66. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza predstavili su intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk i njegovi pomoćnici za dramski i glazbeni program Mani Gotovac i Mladen Janjanin, u ponedjeljak, 2. veljače u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u Festivalskoj palači. Potporu Igrama na konferenciji za medije izrazili su vladin povjerenik za Grad Dubrovnik Nikola Pavlović i Davorko Obuljen u ime župana dubrovačko-neretvanskog.

 

 

 

- U nizu recesijskih godina vodstvo festivala je pokazalo maksimalnu odgovornost prema sredstvima koja dobivamo iz državnog proračuna, pa stoga i ove godine prilikom prezentacije pretprograma moramo odgovorno planirati unutar onog mogućeg, a ne samo željenog. Dakako pored najava koje ćete čuti od mojih pomoćnika za dramu i glazbu, naš zajednički rad se iscrpljuje i u nizu pokušaja animiranja našeg gospodarstva da podrži bogatiji program od ovog kojeg najavljujemo. Nedavno sustavno istraživanje provedeno pri institucijama Europske unije pokazalo je da su kulturne i kreativne industrije jedan od najvećih poslodavaca u EU i zapošljavaju 5 puta više Europljana od primjerice telekomunikacijske industrije, privlače mlade radnike te su pokretač gospodarskog rasta. Te podatke moramo moći predstaviti našem gospodarskom sektoru da bi kultura pa tako i Igre dobili značajniju potporu. Zahvaljujem onima koji su to prepoznali, svim našim sponzorima i donatorima, na čelu s generalnim sponzorom Vipnetom – rekao je Mladen Tarbuk najavljujući svoju prvu sezonu kao intendant Igara.

 

 

 

Njegova pomoćnica za dramski program Mani Gotovac predstavila je program kako za ovu, tako i za iduću godinu, koliko je i trajanje njezina mandata. Dvije sezone dramskog programa Igara koncipirane su pod naslovom Žena, rat, ljubav, dok ovogodišnji dramski program, prigodno u godini koja je proglašena godinom francuske kulture u Hrvatskoj, nosi podnaslov  Frančezi prohode. Naslovi koji bi trebali biti predstavljeni 2016. godine su Shakespeareov Hamlet na Lovrjencu, Ilijada Alessandra Baricca kao i repriza Držićeva Dunda Maroja u režiji Krešimira Dolenčića.

 

 

 

- Dubrovačke ljetne igre podsjetit će ove godine da je grad Dubrovnik najpoznatiji hrvatski grad na svijetu i da su Dubrovačke ljetne igre jedan od najstarijih i najslavnijih festivala Europe. U jednom od najljepših gradova na svijetu zbivat će se dramski program pod nazivom Frančezi prohode. Hrvatska je ove godine partner Francuske, a nije li Dubrovnik točno mjesto njihovih brojnih susreta? I to ne samo u Allonse enfants! i Taraci Ive Vojnovića, nego dolaze u živo, dolaze u Grad. Počasni gost Grada je književnik i filozof Pascal Bruckner, izvode se Elementarne čestice najuzbudljivijeg pisca svijeta u ovom trenutku,  Michela Houellebecqa, igraju se francuski filmovi, slušaju šansone, dolaze i gosti iznenađenja – kazala je Mani Gotovac.

 

 

 

Premijerni dramski program 66. sezone Dubrovačkih ljetnih igara otvorit će Elementarne čestice ili Božje prema nagrađivanom romanu kontroverznog i ujedno najpoznatijeg i najpopularnijeg francuskog pisca danas Michela Houellebecqa. Bit će to prvo hrvatsko uprizorenje tog romana, a režije se prihvatio Ivica Buljan koji predstavu smješta na plažu u Kuparima. Drugi dramski naslov je Allons enfants prema Dubrovačkoj trilogiji Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca, a izvest će se sva tri dijela i to u Kneževom dvoru i ispred crkve sv. Vlaha. Predstava će biti hommage Kosti Spajiću i njegovoj režiji Dubrovačke trilogije. Vojnovićev Ekvinocijo u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i ove godine je na programu, treću godinu od obnove, kao i lanjska uspješnica Romeo i Giulietta Williama Shakespearea u režiji Jagoša Markovića u ljetnikovcu Skočibuha. Na programu je ponovno i Bariccov Ocean more na kupalištu Šulić. Uspješan projekt Pisci na Igrama autorice Mani Gotovac, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine, a uključivat će uprizorenje iz romana Ledeni mjesec u režiji Paola Tišljarića i uz gostovanje samog autora, francuskog filozofa Pascala Brucknera koji će održati i svoju književnu večer. Hrvatski esejist i nagrađivani pjesnik Dražen Katunarić još je jedno književno ime s kojim će se upoznati festivalska publika. U sklopu projekta, svoju autorsku večer imat će Rade Šerbedžija s gostom, jednim od najvećih gitarista ovog dijela Europe Miroslavom Tadićem, a svoju noć na Lovrjencu započet će Hamletovim monologom Biti ili ne biti.  Uz ostala dramska gostovanja na programu su iVjerenice Davora Mojaša, posljednji uradak Studentskog teatra Lero i još jedna njihova predstava koja intrigira, zaziva, otkriva, preispituje i prepoznaje jedno drugo lice Grada u kojem je nastala.

 

 

 

Neobarokni balet Opasne veze premijerno izveden lani na Boškovićevoj poljani u koreografiji i režijii Valentine Turcu i Lea Mujića, ostvaren u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana, i ove je godine na repertoaru, a ljubitelje baleta očekuje i gostovanje Slovenskog narodnog gledališča Maribor sa baletom Stabat mater u režiji Edwarda Cluga na glazbu Giovannija Battiste Pergolesija.

 

 

 

Glazbeni program 66. Igara obilježit će nekoliko istaknutih svjetskih imena poput maestra Iva Pogorelića koji će u atriju Kneževa dvora muzicirati s Komornim studijom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem velikog Zoltána Kocsisa, trenutačnog šefa dirigenta Budimpeštanske filharmonije. Dirigentska legenda, Uroš Lajovic ravnat će Slovenskom filharmonijom ispred crkve sv. Vlaha, a mladi Rus, koji je sa 16 godina osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Čajkovski, Alexander Kutuzov priredit će klavirski recital dok će miljenik festivalske publike, pijanist Itamar Golan nastupiti s violinistom Guyom Braunsteinom, donedavnim koncert majstorom Berlinske filharmonije. I sopranistica Lana Kos će nakratko napustiti najprestižnije međunarodne pozornice da bi nastupila pred festivalskom publikom u atriju Kneževa dvora gdje će održati recital s ruskim romansama. Gregory Porter još je jedno veliko ime, dobro poznato ljubiteljima jazza. Ne samo što je lanjski dobitnik prestižne nagrade Grammy u kategoriji Najboljeg vokalnog jazz albuma, već će njegov nastup sredinom kolovoza na taraci tvrđave Revelin biti ujedno i njegov hrvatski début. Nastupit će i slavni Klavirski trio Arensky iz Sankt Peterburga kao i Slovenski oktet te Dubrovački simfonijski orkestar uz pijanisticu Dubravku Tomšič. Koncertom će i orkestar i pijanistica proslaviti svoje velike, okrugle obljetnice.

 

 

 

U sklopu popratnog programa publiku očekuje zanimljiv filmski program u ljetnim kinima Jadran i Slavica te izložbe. Tradicionalno, program će obogatiti nastup Folklornog ansambla Linđo.

 

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja