Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Britanski parlament dozvolio začeće bebe od tri osobe

05.02.2015.


Britanski parlament donio je povijestnu odluku prema kojoj će Velika Britanija bit prva zemlja na svijetu gdje je dozvoljeno začeće takozvane "bebe od tri osobe".

 

 

 

 

 

Riječ je o naprednom, ali etički kontraverznom sistemu medicinski potpomognute oplodnje koji bi mogao spriječiti nasljedne bolesti koje uzrokuju sljepoću, oštećenja mozga, mišića, kombinirajući gene dvije majke i jednog oca.

 

 Ova odluka pomoći će u sprječavanju mitohondrijske bolesti od koje u Velikoj Britaniji umire oko 150 djece na godinu. Ovu genetsku bolest na djecu prenose majke, a izazivaju je bolesne mitohondrije koje u stanicama tijela pretvaraju hranu u energiju. Zbog njih su znanstvenici smislili kontraverzno rješenje. Od oboljele majke uzimaju jajnu stanicu s bolesnim mitohondrijma te iz nje vade zdravu jezgru koja zapravo sadrži genetski kod osobe. Nju potom prebacuju u doniranu jajnu stanicu iz koje je odstranjena jezgra. Tako se stvara nova, zdrava jajna stanica koja se može oploditi standardnom metodom medicinski potpomognute oplodnje.

 

 To nije genetska modifikacija, ne utječe se na jezgru i ne dira onih 50 posto gena koji dolaze od svakog roditelja. Ovdje se radi o 0.54 posto genoma, tj.37 gena koji daju energiju stanici.
 

 

 


Genetski materijal od dvije majke i jednog oca uplašio je velik dio javnosti jer dogoročne posljedice nitko ne može predvidjeti. Zabranu glasovanja je već tražila i crkva.

 

 

 

"Ovo je prvi put da ćemo namjerno manipulirati ljudskim genomom. Sve vlade se u proteklih 20 godina slažu da to ne bismo trebali raditi. Jer jednom kad prijeđemo tu liniju - idući je korak - dizajniranje djece",jedan je od komentara.

 

 

 

No, parlament je odlučio drukčije - 382 zastupnika glasalo je za, 128 protiv. Zakon još treba potvrditi Dom lordova, a prve bebe od tri osobe trebale bi biti rođene već 2016. godine.

 

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja