Subota, 13. srpnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Švicarska podružnica za pranje novca: Hrvati preko HSBC-a

10.02.2015.


Ukupno 40 računa klijenata iz Hrvatske, kako fizičkih, tako i pravnih osoba, otvoreno je u švicarskoj podružnici britanske banke HSBC, koja je između 2005. i 2007. godine služila, između ostalog, i za pranje novca te izbjegavanje plaćanja poreza.

 

 

 

Prema dostupnim podacima ICIJ-a, Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara, najmanje 27 osoba je iz Hrvatske imalo otvorene račune u švicarskoj podružnici HSBC-a, a ukupno je 77 računa na razne načine povezano s klijentima iz Hrvatske.

 

 

 

Preko tih računa obrađeno je  oko 33 milijuna dolara, a jedan hrvatski klijent HSBC-a imao je račun na kojem se nalazilo gotovo 11 milijuna dolara. O kome se radi točno, imenom i prezimenom, trebalo bi se saznati u budućim danima.

 

 

 

Hrvatski je to dio velike svjetske priče o nepravilnostima u poslovanju HSBC-a, što su jučer objavili ICIJ i njihovi partneri – Le Monde, Guardian i BBC.  

 

 

 

Očekivano, među klijentima su brojne zvijezde i medijske ličnosti, koje su Švicarsku koristile kao sjajno tajno utočište za svoj novac, a da pri tome nisu morale plaćati velike iznose poreza.

 

 

 

No, ono što je ovaj put dodatno šokiralo svjetsku javnost su podaci kako se preko HSBC-a u Švicarskoj financiralo trgovinu »krvavim dijamantima« iz Sijera Leonea, ali i u suprotnom smjeru oružje.

 

 

 

Da po ovu britansku banku, odnosno njezinu švicarsku podružnicu, stvari budu gore, dokumenti pokazuju kako su spremno sumnjivim klijentima isporučivali gotovinu u neoznačenim novčanicama.

 

 

 

Bankari su svojim klijentima davali novčanice koje nisu bile povezane u serijama, odnosno nije ih se moglo povezati s jednom pojedinačnom isplatom iz banke. Ukratko, dokumentima koji su objavili istraživački novinari Europe pokazalo se kako je ova banka, između ostalog, služila za pranje prljavog kriminalnog novca.  

 

 

 

Prema britanskim medijima, koji su odmah kontaktirali zvijezde koje se spominju u dokumentima, većina njih tvrdi kako oni sami nisu znali što se događa s njihovim novcem, odnosno da su njihove računovođe bile oni koji su se brinuli o novcu. Neki od odvjetnika čak su ustvrdili da je banka bez njihovog znanja novce prebacivala s računa u Velikoj Britaniji u Švicarsku.

 

 

 

Makinacije s računima na svoj je način priznala je i sama banka. Naime, prije nego će se priča objaviti, Guardian je poslao upit i samoj banci koja je priznala kako su »sigurnost i provjera prije nekog vremena bili nedostatni«. Dodali su i kako su današnji standardi u sigurnosti i provjerenosti ipak drugačiji.

 

 

 

Treba kazati kako su ovi podaci nastavak istrage koju provode američke vlasti javno, a prema mnogim informacijama dio europskih država obavlja i tajne istrage, a sve jer su švicarske banke pokazale sklonost skrivanju poreznih obveza svojih klijenata.

Najčitanije (7 dana)

Otvoren teniski turnir Dubrovnik DUB Bowl
Kakvu je hranu najbolje konzumirati ljeti
Izbornik Tucak objavio imena vaterpolista za Olimpijadu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja